Догори
Дати відгук

Китайський Новий рік 2024: традиції та прикмети свята

Триває китайський Новий рік два тижні, а якщо точніше, то 15 днів.

3 хв на прочитання10 Лютого 2024, 13:34
10 лютого Китайський Новий рік 10 лютого Китайський Новий рік
Поділитись:

Кожен раз, коли настане час для Китайського Нового Року, мільйони людей по всьому світу вітають прихід весни та відзначають початок нового року за китайським календарем. Китайський Новий Рік 2024 року - це свято, сповнене традицій, прикмет та радісних моментів.

Дата китайського Нового року залежить від місячних циклів – початок нового року випадає на другий молодик після зимового сонцестояння. У 2024 році китайський Новий рік настав 10 лютого.

Цікаво, що відзначають це свято китайці не один день. Триває китайський Новий рік два тижні, а якщо точніше, то 15 днів. Тобто, почнуть відзначати Новий рік 10 лютого, а закінчать – 24-го. Через різницю в літочисленнях, у Китаї зустрічатимуть не 2024-й, а 4721-й рік.

За традицією у кожного року в Китаї є свій символ. У 2024 році це - Зелений Дерев'яний Дракон, єдина міфологічна тварина в усьому зодіакальному колі, а також символ духовності та мудрості в Китаї.

Існує легенда, за якою в Стародавньому Китаї Нефритовий Імператор наказав звірам прийти до палацу. Той, хто добереться - отримає рік під своє заступництво. Дракон, звісно ж, мав прийти першим - що йому варто змахнути кілька разів крилами. Але дорогою він побачив, що від посухи гине врожай у селян. Він піднявся в небо і нагнав хмар - пішов дощ і це врятувало людей від голоду. Ну а сам Дракон прилетів до палацу вже п'ятим. Тепер кожен п'ятий рік у 12-річному циклі - це рік Дракона.

Традиції та обряди:

  1. Червоні Прикраси: У цей день будинки та вулиці прикрашаються червоними ліхтарями, паперовими віночками та вішаливами. Червоний колір вважається щасливим і принесе удачу на наступний рік.

  2. Сімейний Обід: У вечір Китайського Нового Року родина збирається на святковий обід, де подаються традиційні страви, такі як щедра тарілка, риба, як символ достатку та процвітання, та мандарини, як символ довголіття.

  3. Феєрверки та Петарди: У багатьох китайських містах та селищах у вечір Нового Року влаштовують масштабні феєрверки та стрільбу петард, щоб відганяти злих духів та відзначити початок нового року.

Отже, як зустрічати китайський Новий рік:

  • прикрасити дім червоним кольором - у Китаї він вважається кольором благополуччя і щастя, а також відлякує зле чудовисько, яке за легендою з'являється на Новий рік;
  • використовувати червоний, а також зелений і золотий в одязі та декорі новорічного столу - Дракон їх теж любить; 
  • на новорічний стіл потрібно поставити страви з риби - це символ достатку і багатства, а також можна самим приготувати пельмені - у Китаї, приміром, усією сім'єю ліплять традиційні цзяоцзи;
  • дарувати на Новий рік у Китаї заведено хунбао - це традиційні червоні конверти з грошима. 

Деякі новорічні китайські традиції не відрізняються від наших: наприклад, перед Новим роком потрібно віддати всі борги і примиритися з ворогами. На саме свято сім'ї з'їжджаються з усіх куточків країни, і в перші дні святкувань ходять у гості одна до одної, а кожного, хто зайде в дім, пригощають традиційними рисовими пирогами. Також традиційний атрибут свята - мандарини, вони символізують фінансове благополуччя. Приходячи в дім, заведено дарувати господарям по два помаранчевих фрукти - парне число знаменує зв'язок і гармонію в сім'ї, а у відповідь гість теж отримує пару цитрусів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.