Догори
Дати відгук

Куяльник під загрозою зникнення: морська вода шкідлива для лиману

2 хв на прочитання21 Вересня 2020, 11:54
Поділитись:

Стан Куяльницького лиману близький до критичного - незважаючи на всі прийняті раніше заходи, він швидко сохне, а концентрація корисних речовин, що роблять водойму цілющим, зменшується, пише "Думская".

Уже зараз лиман потребує підживлення водою, але не морською, а прісною.

В обласній державній адміністрації відбулася нарада з питань відновлення, стабілізації та оздоровлення водних ресурсів Куяльницького лиману.

На ньому підняли питання про необхідність підживлення його водою в умовах триваючої посухи. На жаль, він уперся в відсутність наукових досліджень і грошей.

Новий директор інституту морської біології НАН України Галина Мінічева  розповіла, що води Куяльник потребує вже зараз, але морська для нього просто небезпечна.

«У нас є протокол, по якому ми наповнювали водойму водою в зимовий період, коли температура морської води падала нижче восьми градусів. Зараз вода близько 20 градусів, і ми бачимо, як маси органіки скупчуються на пляжах. Якщо залити цією водою Куяльник зараз, то ми ризикуємо сильно погіршити його стан», - зазначила вона.

У свою чергу ректор Одеського національного екологічного університету Сергій Степаненко зазначив, що питання наповнення Куяльника водою в літній період можна було б розглядати, якби були проведені наукові дослідження, однак в ОДА не можуть знайти сміховинну суму в 84 тисячі гривень.

«Ми вже місяць тому піднімали це питання, але віз і нині там - кошти не виділені, і ми, звичайно ж, не можемо ризикувати, не провівши досліджень. У інституту морської біології таких грошей немає, а в ОДА не виділяють. Більш того, ні в цьому, ні в минулому році не проводиться моніторинг стану водойми з тієї ж причини - відсутність фінансування. Щоразу хтось винен: то адміністрація, то облрада, то ще хтось, але підсумок один - ми не ведемо моніторингу за лиманом », - розповів Степаненко.

За словами вчених, підживлення Куяльницького лиману морською водою може бути лише тимчасовим заходом, який не тільки не вирішує проблеми в цілому, але і створює загрозу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко