Культура грудного вигодовування: українкам радять годувати і не зважати на суспільні забобони

2 хв на прочитання01 Серпня 2024, 12:46
Фото: pexels.com

З 1 по 7 серпня у світі відзначають Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Українським мамам доводиться призвичаюватися годувати немовлят у публічних місцях.

Мамине грудне молоко - основа імунітету дитини на багато років вперед. Щоб поширювати культуру грудного годування попри моду на силікон, пластичні операції та інші шкідливі речі, ВООЗ запровадила Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Його відзначають з 1 по 7 серпня.

У ці дні профільні відомства, медики і ЗМІ намагаються популяризувати годування грудьми і розповідають, наскільки це важливо. Цьогоріч основним фокусом тижня в Україні стало ментальне здоров’я мами та підтримка на шляху до грудного вигодовування.

Жінці, яка годує грудьми, доводиться чути безліч порад звідусіль: це не можна, тут не можна, і так не роби. Хоча насправді материнство і грудне вигодовування не має обмежувати жінку. Мамі можна все: подорожувати, пити каву, їсти полуницю, годувати грудьми всюди, просити підтримки чи робити все самостійно, наголосили у МОЗ.

“Понад 43 тисячі малюків народились за перший квартал 2024 року в Україні. Це - майбутнє країни. І не тільки батьки цих дітей прагнуть, щоб діти були здорові та щасливі, а маємо прагнути і ми. Саме тому популяризація грудного годування, підтримка жінок, які годують грудьми, створення комфортних умов для годуючих мам - те, що під силу кожній людині з оточення мами Значну роль у цьому процесі відіграють медичні працівники. Мами мають бути впевнені: вони отримають адекватну та якісну допомогу в налагодженні та підтримці грудного вигодовування, бо це один із наших пріоритетів”, - наголосив перший заступник міністра охорони здоровʼя України Сергій Дубров.

Щоб підтримати мам, дати їм впевненість, розвіяти міфи і обговорити цю тему, МОЗ, ЦГЗ, Громадська організація «Лада» та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно організовують зустрічі вагітних та мам із дітьми у восьми містах України.

Зустрічі пройдуть у наступних містах:

Зареєструватись може кожна охоча мама, вагітна та її близьке оточення тут.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: