Догори
Дати відгук

Куди українцям можна буде поїхати відпочивати влітку?

Туристичні оператори розраховують, що головними напрямками цього літа будуть Туреччина та Єгипет.

6 хв на прочитання16 Березня 2021, 22:11
Поділитись:

Туристичні оператори розраховують, що головними напрямками цього літа будуть Туреччина та Єгипет. Серед європейських країн українців прийматимуть курорти Балканського півострова – Албанія, Чорногорія, Хорватія. А от чи відкриють кордони країни Шенгенської зони залежить від того, чи запровадять на рівні ЄС паспорти вакцинації.

Які країни відкриті для українців

Станом на березень 2021 року українці можуть подорожувати до близько 100 країн світу. Цей список постійно оновлюється. Хоча останніми місяцями все більше країн відкриває кордони для громадян України, варто розуміти, що ситуація може змінитися. Наприклад, якщо знайдуть новий небезпечний штам коронавірусу або якщо погіршиться загальна епідеміологічна ситуація. Наприклад, коли Велика Британія виявила мутацію вірусу, то низка країн зупинила авіасполучення з нею.

Подивитися, які країни пускають громадян України, можна на порталі, створеному Міністерством закордонних справ України. Там є інтерактивна карта з інформацією про умови в’їзду в кожну країну. Зараз вона має такий вигляд:

Сьогодні українцям дозволяють в’їжджати в деякі країни Європи (Албанію, Чорногорію, Сербію, Північну Македонію, Боснію й Герцеговину, Болгарію, Велику Британію, Ірландію). Також  до Середньої Азії (Казахстан, Узбекистан), більшість африканських країн (Єгипет, Танзанію), країни Середнього Сходу (Туреччину, ОАЕ, Йорданію), американські країни (США, Мексику, Бразилію, Чилі, Еквадор, Колумбію).

З 1 березня в’їзд українцям дозволила Грузія. Після цього українські авіакомпанії збільшили кількість рейсів.

Кіпр, що анонсував відкриття кордонів з 1 березня, поки що не пускає українців. Утім, туристичні оператори розраховують, що з квітня він усе ж відкриє кордони для туристів з України.

Що таке паспорт вакцинації та як він уплине на подорожі

Найбільше питання, що хвилює українських подорожувальників, чи зможуть вони цього року скористатися безвізовим режимом з ЄС. Поки що ніяких заяв щодо цього країни Шенгенської зони не робили. Утім, у Європі продовжується дискусія, чи варто надавати привілеї в подорожах для людей, яким зробили щеплення від COVID-19. Для цього пропонують запровадити паспорти вакцинації або імунні паспорти. З такою пропозицією вперше виступила Греція.

  • ЩО ТАКЕ ПАСПОРТ (СЕРТИФІКАТ) ВАКЦИНАЦІЇ?

Паспорт вакцинацій, який також називають сертифікатом вакцинації (Certificate of Vaccination), – документ, у якому зазначають дані про щеплення (від чого, коли й ким проведено). Такі сертифікати вже існують у світі, зокрема в Україні: для в’їзду в деякі країни треба мати підтвердження вакцинації від розповсюджених там захворювань.

Наприклад, країни Африки та Південної Америки можуть вимагати сертифікат щеплення від жовтої лихоманки. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) затверджує форму сертифіката про вакцинацію міжнародного зразка. Дійсним документ є лише тоді, якщо застосовувалася вакцина, затверджена ВООЗ.

  • ЩО КАЖЕ ВООЗ ПРО COVID-ПАСПОРТИ?

ВООЗ виступає проти вимоги обов’язкової вакцинації для міжнародних поїздок. В організації зазначають, що поки не доведено, чи дійсно вакцинація впливає на розповсюдження вірусу. Крім того, доступ до вакцин у світі поки обмежений.

  • ХТО ПІДТРИМУЄ ТАКІ СЕРТИФІКАТИ?

На підтримку таких документів висловилась Всесвітня туристична організація. Там закликають запровадити сертифікати з вакцинації від COVID-19 та стандартизувати підхід до їхнього видавання. Також за введення єдиних сертифікатів виступає низка країн Європи, зокрема ті, для яких туристична галузь особливо важлива.

  • ДЕ ВЖЕ ВВЕЛИ СЕРТИФІКАТИ ВАКЦИНАЦІЇ ВІД КОРОНАВІРУСУ?

У ЄС документи на національному рівні вже створили або планують Данія, Чехія, Греція, Угорщина, Кіпр, Естонія, Португалія, Італія, Ісландія, Словаччина, Польща, Іспанія та Швеція. Ізраїль, який вакцинував уже понад половину свого дорослого населення, також увів сертифікати. Питання поки обмірковують у Великій Британії та США.

Кіпр змінив дату, коли почнуть впускати українських туристів.
  • ЧИ ЦІ ПАСПОРТИ ДОЗВОЛЯЮТЬ ВІЛЬНО ПОДОРОЖУВАТИ?

Поки що ні. Хоча Ізраїль і Греція вже домовилися про те, що їхні громадяни після вакцинації зможуть вільно пересуватися між країнами, це рішення не підтримують на рівні ЄС – через те, що в Шенгенській зоні немає пограничного контролю й це може створити небезпеку для сусідніх країн.

В той же час ми писали,   що Ізраїль не готовий визнавати вакцинацію українців препаратом Covishield.

  • ЩО БУДЕ ДАЛІ З COVID-ПАСПОРТАМИ?

На рівні ЄС обговорюють можливість створити єдиний паспорт вакцинації, який визнаватимуть усі країни блоку. Його також називають електронним пропуском (Digital Green Pass).

У цьому документі хочуть зазначити не тільки дані щодо щеплення, але й щодо результатів тестів або перенесеної хвороби. Але поки в учених немає доказів, що вакцинація знижує швидкість розповсюдження хвороби, жодних переваг для вакцинованих осіб у ЄС надавати не хочуть.

Що кажуть в Україні про COVID-паспорти

В Україні, де кампанія з  вакцинації проти коронавірусу в Україні стартувала 24 лютого, інформацію про щеплення вносять до електронної системи охорони здоров’я.

«МОЗ не планує розробляти та використовувати інші специфічні документи для підтвердження вакцинації, якщо таких вимог не буде ухвалено на міжнародному рівні», – пишуть на офіційному сайті МОЗ, присвяченому вакцинації.

Але в разі необхідності, наприклад, для виїзду за кордон, можна буде отримати «міжнародне свідоцтво про вакцинацію встановленого зразка». Для цього необхідно буде звернутися до поліклініки.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов, коментуючи можливе запровадження COVID-паспортів, заявив, що в цьому є дискримінаційний момент, бо є категорія громадян, яким не можна робити щеплення через алергічні реакції.

Як паспорти вакцинації допоможуть українцям подорожувати

У звіті The Economist Intelligence Unit передбачається, що основна маса дорослого населення Великої Британії, США та більшість країн ЄС буде вакцинована до кінця 2021 року. Але в Україні, згідно із прогнозом, більшості дорослих зроблять щеплення тільки у 2023 році.

Відповідно до календарного плану вакцинації, громадян України, які не входять до груп ризику, збираються вакцинувати тільки з кінця 2021 року. Це означає, що навіть за умови відкриття кордонів Європи для вакцинованих, подорожі туди не будуть доступні для широкого загалу українців до 2022 року.

Змінити ситуацію може початок щеплень на комерційній основі. Але поки немає даних, коли вакцини опиняться у вільному продажу в Україні. Прем’єр Денис Шмигаль припустив, що це може статися влітку.

Джерело:  the-village.com.ua, МОЗ.

До слова, в ЄС готуються до туристичного сезону, Україна — на роздоріжжі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитання7 годин тому
Захищає від інсульту Схуднення Корисні продукти
Допомагає схуднути та захищає від інсульту: названо продукт із чарівними властивостями
1 хв на прочитання17 годин тому
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитанняВчора
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитанняВчора
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитанняВчора
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
Більше з GreenPost
Як приготувати справжні Полтавські галушки
Рецепт приготування справжніх Полтавських галушок
2 хв на прочитання39 хвилин тому
Прогноз для всіх знаків зодіаку
Емоційна напруга та відчуття енергії: гороскоп на четвер, 2 травня
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Guyrane Kiss
Пустельна Мавританія почала вирощувати пшеницю у промислових масштабах
1 хв на прочитання3 години тому
Рекорд з наймасовішого розпису писанок майстрами різних регіонів України
В Україні встановили Рекорд з наймасовішого розпису писанок майстрами різних регіонів країни (ФОТО)
2 хв на прочитання3 години тому
Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу 
2 хв на прочитання4 години тому
На сміттєзвалищі поблизу Чопа в пожежі постраждав чоловік
1 хв на прочитання5 годин тому
Зміна клімату: розбудова нової кліматичної політики з урахуванням безпекової складової 
2 хв на прочитання7 годин тому
Майже вдвічі зросли ліміти на кредити для виробників тваринницької галузі
1 хв на прочитання8 годин тому