Краще брати одну довгу відпустку чи кілька коротких? Ось що відповіли науковці

2 хв на прочитання22 Липня 2024, 11:31
Фото ілюстративне

Яка ідеальна тривалість відпустки?

Літо у більшості людей асоціюється з відпустками, але далеко не всі можуть собі відпочивати стільки, скільки захочуть. Проте яка ідеальна тривалість відпустки? Шукаючи відповідь на це запитання, у Бельгії проаналізували, хто відпочиває краще — працівники, які беруть кілька тижнів без перерви, чи ті, які відпочивають потрошку кілька разів протягом року. Про це розповідає The Brussel Times.

Майже три чверті працівників у Бельгії візьмуть принаймні два тижні відпустки поспіль цього літа, а майже четверо з десяти візьмуть щонайменше три тижні відпустки без перерви, як показало дослідження бельгійського постачальника кадрових послуг Tempo-Team та професора Ані Ван ден Брок.

Однак майже кожен десятий узагалі не візьме «велику літню відпустку», натомість розподілить свою відпустку на різні періоди року. Дослідження показує, що це не обов'язково погано, оскільки працівники, які беруть кілька коротких відпусток замість однієї тривалої, виглядають більш розслабленими, ніж ті, хто бере одну тривалу перерву влітку.

«Працівники, які беруть кілька коротких відпусток, ідуть у відпустку більш розслабленими, ніж їхні колеги, які беруть одну тривалу відпустку влітку», — каже вона.

Це значною мірою пояснюється тим, що багатьом, хто залишає роботу на тривалий період, доводиться поспішати, щоб виконати чи передати завдання, що викликає стрес у третини респондентів опитування.

П'ята частина (20,9 %) працівників також не може спокійно піти у відпустку через усвідомлення того, що робота тільки накопичується, поки вони відсутні. Тим часом, у тих, хто бере кілька коротших перерв, накопичується менше роботи.

«Таким чином, вони все ще мають гарні перспективи у відпустці і повертаються до меншої кількості роботи після відпустки», — зазначає Ван ден Брок.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: