Догори
Дати відгук

Користувачі меліорованих земель зможуть отримати державну підтримку

Згідно з постановою, бюджетні дотації надаватимуться товаровиробникам для реконструкції існуючих та/або будівництва нових меліоративних систем

2 хв на прочитання25 Жовтня 2023, 21:28
Фото: Гордон Фото: Гордон
Поділитись:

Кабмін прийняв постанову «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі, та організаціям водокористувачів» № 1110. Документ підготовлено Міністерством аграрної політики та продовольства України, передає «ПроАгро Груп».

Згідно з постановою, бюджетні дотації надаватимуться товаровиробникам для реконструкції існуючих та/або будівництва нових меліоративних систем з використанням зрошення дощуванням або краплинного зрошення, а також організаціям водокористувачів для відновлення насосних станцій.

Бюджетна дотація товаровиробникам надаватиметься на проведення робіт з реконструкції існуючих та/або будівництва нових систем, за введені в експлуатацію меліоративні системи, зокрема з використанням зрошення дощуванням або краплинного зрошення (трубопроводи, гідротехнічні споруди тощо); придбання техніки та обладнання (дощувальна техніка, насосне обладнання та запчастини до них) або краплинного зрошення вітчизняного виробництва.

Кошти надаватимуться товаровиробникам на безповоротній основі:

  • у розмірі до 25% вартості витрат (без урахування податку на додану вартість), здійснених відповідно до проєктної документації, але не більш як 13 250 грн. на 1 га оброблюваних угідь для зрошення дощуванням без урахування вартості поливної техніки і обладнання для поливу;
  • 25 300 грн. на 1 га оброблюваних угідь для зрошення дощуванням з урахуванням вартості поливної техніки та насосного обладнання;
  • 24 500 грн. на 1 га оброблюваних угідь для краплинного зрошення з урахуванням вартості обладнання для краплинного зрошення та насосного обладнання вітчизняного виробництва.

Організаціям водокористувачів бюджетна дотація надаватиметься для відновлення, реконструкції, модернізації, капітального ремонту насосних станцій, які введені в експлуатацію після відповідних робіт (зокрема заміна та ремонт насосно-силового обладнання, здійснення заходів з енергоефективності). Дотація надаватиметься на безповоротній основі у розмірі до 50 % вартості витрат (без урахування податку на додану вартість), здійснених відповідно до проєктної документації.

Для отримання бюджетної дотації документи необхідно подати до Мінагрополітики до 20 листопада поточного року включно. До 15 грудня поточного року міністерство затвердить розподіл бюджетних коштів між товаровиробниками та організаціями водокористувачів пропорційно нарахованим сумам бюджетної дотації.

Державна підтримка націлена на підвищення ефективності ведення сільського господарства в умовах змін клімату, стимулювання збільшення використання меліорованих земель, відновлення роботи непрацюючих насосних станцій, та відповідне збільшення виробництва сільськогосподарської продукції.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Помічники судді одягають маски, щоб налякати немовлят під час фестивалю накі сумо в храмі Сенсо-Ді в Токіо, Японія, 28 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитання15 хвилин тому
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитання59 хвилин тому
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Рixabay
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитання3 години тому
Велетенські сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
2 хв на прочитання3 години тому
Щонайменше четверо людей загинули, понад 100 поранено: у США над Оклахомою пронісся торнадо
2 хв на прочитання5 годин тому
На шляху до нульових викидів: як компаніям реалізувати стратегію Net Zero 
4 хв на прочитання7 годин тому
Розпочинається Страсний тиждень: традиції і заборони
3 хв на прочитання9 годин тому