Корали показали, що температура моря біля островів Фіджі найвища за 600 років

2 хв на прочитання21 Серпня 2024, 01:21
Зображення згенеровано ШІ

Уперше з 1370 р.

Згідно з даними коралів, океан поблизу островів Фіджі демонструє найвищу температуру води за останні 600 років. Про це повідомив Майнцський університет, який брав участь у проекті. Дослідження опубліковане в журналі Science Adcanve. Отримані дані є «ще одним доказом безпрецедентного потепління західної частини Тихого океану», розповідає Die Zeit.

Міжнародна команда проаналізувала дані про корали поблизу островів Фіджі. Згідно з дослідженням, 2022 рік став найтеплішим роком у регіоні з 1370 року.

«Нинішня температура моря в архіпелазі Фіджі є найвищою за останні 653 роки», — зазначають автори дослідження.

Корали слугували температурними сенсорами завдяки своїй довгій тривалості життя. Вони зберегли у своєму скелеті кліматичні й екологічні зміни, які характеризували кораловий риф протягом століть. Науковці дослідили серцевину гігантського корала Diploastrea heliopora довжиною понад 2 м. На основі хімічного складу вони зробили висновки про розвиток температури протягом 627 років. Це було доповнено вимірюваннями температури води протягом наступних 26 років.

Вибуховий характер результатів також пояснюється тим, що південно-західна частина Тихого океану відіграє «центральну роль у регулюванні глобальних кліматичних моделей», таких як погодне явище Ель-Ніньйо — Південна осциляція. Згідно з дослідженням, ця складна система циркуляції атмосфери Землі та океанічних течій впливає на глобальний клімат.

Дослідження також показує, що умови в XX ст. відхиляються від тенденцій останніх шести століть.

«У поєднанні з сучасними моделюваннями кліматичних моделей можна очікувати, що протягом XXI ст. відбуватимуться подальші посухи або сильні зливи», — говорять автори. Якщо не вжити контрзаходів, це може негативно вплинути на мешканців тихоокеанських островів, що перебувають під загрозою зникнення, та їхні екосистеми.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: