Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Колишні російські контрактники для Міноборони РФ солдати, які мають повернутися на фронт, а для лікарів цивільні без прав на пільги

Колишні російські контрактники для Міноборони РФ солдати, які мають повернутися на фронт, а для лікарів цивільні без прав на пільги

Також їм не належать деякі виплати та пільги, які є у мобілізованих.

2 хв на прочитання10 Червня 2023, 11:12
Резервісти, призвані під час мобілізації, на церемонії відправлення на військові бази у Севастополі, Крим, 27 вересня 2022 року. Фото: Reuters Резервісти, призвані під час мобілізації, на церемонії відправлення на військові бази у Севастополі, Крим, 27 вересня 2022 року. Фото: Reuters
Поділитись:

Із російськими добровольцями, які уклали контракти з ЗС РФ на невеликі терміни, після повернення додому відбуваються дивні речі, розповідає «Бєлгород без цензури».

Колишні добровольці розповідають, що, коли вони звернулися до шпиталю, отримали відповідь, що вони вже не військовослужбовці, і тому безкоштовно лікувати їх не будуть. Натомість при зверненні у військові частини з приводу затримки виплат вони почули, що досі значаться в армії і незаконно виїхали з фронту. Чиновники зі штабу і Міноборони РФ вимагають, щоб добровольці повернулися в частину, погрожуючи в'язницею за нібито незаконний від'їзд із фронту. Погрожують від 5 до 10 років ув’язнення за ст. 337 КК ч. 5, у якій зазначено, що вони не мали права виїхати до закінчення мобілізації.

«Для чиновників солдати існують і мають повернутися на фронт, а для лікарів їх нібито немає. Ні грошей, ні лікування», — ідеться в повідомленні.

Доброволець зі Старого Оскола Антон Корнелюк розповів, що йому телефонують якісь люди, які представляються співробітниками військової прокуратури, і вимагають, аби він приїхав до військової частини та написав пояснення з приводу незаконного залишення місця служби. Погрожують в'язницею за те, що він нібито поїхав із фронту в період мобілізації, хоча він поїхав після її закінчення. Антон Корнелюк розповів, що поїхав додому в листопаді, коли закінчився термін його тримісячного контракту. Росіянину не виплатили гроші і ще загрожують в'язницею. Ті, хто телефонував, стверджують, що його судитимуть за тією самою ст. 337 КК РФ, ч. 5.

Ще одного знайомого Антона Корнелюка Василя Замаєва вже судять за цією статтею.

Колишні добровольці вважають, що їх лякають в'язницею, щоби змусити повернутися на фронт. Крім того, вони припускають, що у військових частинах значаться солдати, яких за фактом немає. Серед них можуть бути і колишні добровольці. Це потрібно, на думку військових, аби бригаду не розформували і керівництво отримувало гроші.

Також добровольці скаржаться, що їм не належать деякі виплати та пільги, які є у мобілізованих. А ті добровольці, які не залишили частину, а були доправлені в РФ із пораненнями, заявили, що до них у шспіталях ставляться набагато гірше, ніж до мобілізованих. За їхніми словами, мобілізованих на першу вимогу відправляють на обстеження, а добровольці тяжко хворіють після поранень і довго домагаються обстеження та лікування.

Також ми розповідали, що вагнерівці викрадають російських солдатів, катують і «опускають» їх — офіцер ЗС РФ.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023