Догори
Дати відгук

Коли вимкнули світло: рецепт хліба наан без запікання від відомого шеф-кухаря

Якщо у вас газова плита та електрична духовка, тримайте цей рецепт в пам’яті, коли вимкнуть світло.

3 хв на прочитання23 Січня 2023, 12:10
Поділитись:

Ви справжній поціновувач щойно приготованого тепленького хліба? Його аромат та смак здатні затьмарити розум і хочеться відламувати шматочок за шматочком, а тільки потім згадати про те, що готували його, щоб їсти вприкуску з обідом чи вечерею. Зазвичай, домашній хліб готується довго: тісто треба замісити, почекати, поки підніметься, ще раз замісити, а вже потім випікати. Ми пропонуємо зробити простіше – приготувати відомий у країнах Близького Сходу хліб наан. Його особливість – швидке смаження, а не довге випікання. Це роблять в тандирі чи на чавунній пательні. А ми взяли звичайну сковорідку й у нас теж вийшов ароматний, м’якенький та підсмажений хліб – як і оригінальний. Якщо у вас газова плита та електрична духовка, тримайте цей рецепт в пам’яті, коли вимкнуть світло.

ПОРАДИ З ПРИГОТУВАННЯ ДРІЖДЖОВОГО ТІСТА

Ми готували з пресованих живих дріжджів. Якщо у вас є сухі, беріть їх та прочитайте пропорції на пакованні. Зазвичай, в інструкції по використанню вказано, що їх треба у два рази менше.

Перший важливий момент – щоб дріжджі почали свою роботу, їх необхідно змішати з цукром та теплою рідиною. В нашому випадку – це вода. Її температура не має перевищувати 40 градусів, ідеально – 38. Якщо вона буде надто гаряча чи холодна – дріжджі загинуть.

Наступний момент – готове тісто ставте підніматися в тепле місце та обов’язково без протягів. Це може бути тепла підлога, біля батареї чи ввімкнутої закритої духовки, але не надто близько. Як показує досвід, сторона ємності, яка ближча до тепла, підходить швидше і отримуємо нерівномірне тісто.

ІНГРЕДІЄНТИ

500 г борошна (+ для підпилу)

100 мл кефіру 2,5% 

100 мл теплої води  

20 г пресованих дріжджів  

½ ч. л. солі  

1 ч. л. цукру  

1 ст. л. соняшникової олії для змащування пательні

50 г вершкового масла 82,5% (+ 25 г для змащення готового хлібу)

 КРОК 1

У миску всипте 1 ч. л. цукру, покришіть 20 г пресованих дріжджів та залийте 100 мл теплої води температури не більше 40 градусів. Перемішайте ложкою, щоб дріжджі добре розійшлися. Залиште їх приблизно на 10 хвилин, щоб активізувалися – в суміші з’явиться піна.

 КРОК 2

Розтопіть на пательні 60 г вершкового масла. Додайте в миску 500 г борошна, ½ ч. л. солі, влийте вершкове масло та 100 мл кефіру 2,5%. Замісіть тісто на робочій поверхні, використовуючи трохи борошна для підпилу.

 КРОК 3

Зробіть з тіста кулю, викладіть її в глибоку миску, накрийте рушником та поставте в тепле місце без протягів на 1 годину підійматися.

 КРОК 4

Як тісто підніметься, обімніть його руками, сформуйте товсту ковбаску та розріжте її на однакові 8 частин. Розкачайте кожну частину в паляничку діаметром  15 см та завтовшки 2-3 см.  Розігрійте пательню та змастіть її соняшниковою олією за допомогою кулінарного пензлика.

 КРОК 5

Перекладіть тісто на пательню та смажте. Воно має трішки набухнути та на ньому з’являться добре рум’яні бульбашки. Як це побачите – перевертайте на інший бік. Викладайте на тарілку та поки він ще теплий змащуйте шматком вершкового масла. Подавайте хліб наан тепленьким до столу, хоча він смакує й охолодженим. Зберігайте його в пакеті в хлібниці.

Готувати – це просто!

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.