Догори
Дати відгук

Коли в аптеку можна не ходити: лікування сіллю в домашніх умовах

Хоча результат лікування також залежить від ступеня хвороби й індивідуальних особливостей організму.

6 хв на прочитання05 Березня 2022, 07:38
Поділитись:

Багато проблем зі здоров’ям можна вирішити за допомогою солі. Про те, як перетворити звичну спецію на засіб лікування, розповідає сайт «Здоровенькі».

Для використання в лікувальних цілях можна використовувати різні види солі, проте слід врахувати, що від її виду в деяких ситуаціях може залежати ефективність способу лікування.

Для різних промивань або інгаляцій краще використовувати морську сіль, тому що в ній, крім натрію, є безліч інших мінералів, застосування яких загалом сприятливо позначиться на кінцевому результаті. А ось звичайну очищену кухонну сіль можна використовувати для компресів — із протинабряковою й іншими цілями, тобто зовнішньо, адже головне в цьому випадку — викачати надлишок патологічної рідини з тканин організму.

Звичайно, це не означає, що ці продукти не можна використовувати перехресно, кінцева мета і там, і там буде досягнута, наскільки це можливо в тій чи іншій ситуації.

Також слід згадати і про те, що результат лікування дуже залежить від стану здоров’я людини, вираженості (ступеня) хвороби, індивідуальних особливостей організму. Перед лікуванням проконсультуйтеся з лікарем.

Полоскання сіллю горла, носа, рота

Розчин солі. За рахунок своїх знезаражувальних і протизапальних властивостей чудово підходить для полоскання горла, носових пазух і ротової порожнини при таких захворюваннях, як тонзиліт, фарингіт, ларингіт, скарлатина, риніт, гайморит, фронтит, стоматит, гінгівіт, зубний біль, біль у горлі. Застосування сольового розчину вимиває не тільки хвороботворну мікрофлору, а й патогенний секрет, знімає набряклість, сприяє прискореній регенерації слизових.

Приготування розчину солі виробляється в такий спосіб: розчиніть 1 ч. ложку солі з гіркою (10 г) в 2 склянках (близько 500 мл) теплої кип’яченої води (або відстояної, талої). Проводьте полоскання носоротоглотки 3-5 разів на день.

Пам’ятайте: ні в якому разі не можна робити промивання або полоскання холодним розчином, оскільки він може посилити запальний процес і ускладнити перебіг хвороби.

Сіль, сода, йод. Не менший антимікробний і протизапальний ефект мають сода і йод. Тому, розчин солі з содою і йодом також дуже чудовий засіб для полоскання носоротоглотки при різних ГРЗ.

Для приготування засобу розведіть у склянці теплої води по половині чайної ложки солі та соди. Додайте кілька крапель йоду. Полоскання проводити 3-5 разів на добу.

Інгаляції з сіллю

Якщо промивати ніс вам украй неприємно або запалення знаходиться в нижніх дихальних шляхах, куди полоскання не дістане, можна застосовувати інгаляції на сольових парах. Проникаючи з потоками повітря в носові пазухи і дихальні шляхи, корисні соляні частинки досягають «пункту призначення», де активно проводять свою лікувальну роботу.

1,5 ст. ложки кухонної солі додайте в 1 л окропу, проваріть хвилин 5 — і можете приступати до вдихання носом і ротом сольових випаровувань. Тривалість процедури — 10 хвилин. Для підвищення ефективності додайте у воду трохи шавлії, евкаліпта, чайного дерева, календули, ромашки аптечної — у вигляді 1-2 ч. ложок сухої сировини або по кілька крапель ефірної олії (дозування відповідно до інструкції з застосування).

Протипоказання: гіпертонія, лихоманка, носові кровотечі, легенева недостатність, серцева недостатність, вік до 2 років.

Сольові пов’язки

Лікування за допомогою сольових пов’язок показало свою ефективність при гнійних ранах, фурункулах, карбункулах, бурситі, синовіті, гаймориті, риніті, фронтиті, апендициті, менінгіті, набряках, ентериті, коліті, мастопатії, аденомі простати, раку шийки матки, раку шкіри та інших онкологіях, гангрені, перикардиті, плевриті й багатьох інших.

Основний принцип лікування — сіль має насосну функцію, тому прикладання пов’язки, змоченої в сольовому розчині, приводить до викачування із тканин організму зайвої рідини, патогенного секрету й інфекційних агентів, тобто всіх елементів запальних процесів.

Аби не пошкодити шкіру, там, де вона ніжніша (обличчя, груди, пах тощо) прикладають пов’язки з 8 % соляним розчином, а на череві й інших, більш грубих, ділянках — 9-10 % розчином.

Для пов’язки використовується проста бавовняна тканина, складена в 4 шари, або марлевий відріз, складений у 8 шарів. Зверху нічого намотувати не потрібно — пов’язка повинна дихати.

Для приготуванні 9 % сольового розчину розчиніть в 1 л гарячої води 90 г звичайної кухонної харчової солі. Засіб готовий. Якщо концентрація потрібна більша (наприклад, 10 %), то розчиніть в 1 л води 100 г солі, якщо 8 % — 80 л.

Як застосовувати сольову пов’язку? В отриманому розчині змочіть пов’язку й відтисніть її до середнього рівня — щоб і не текла, і не була занадто сухою. Прикладіть пов’язку до хворого місця й залиште на 8-10 годин, можна на ніч. Таким чином процедури проводяться до 10-30 днів, залежно від хвороби. Якщо це риніт — можливо, обійдеться 7 днями прикладання, а якщо мастопатія або аденома, то використовувати соляну пов’язку потрібно 3-4 тижні.

Зазначений спосіб лікування має поступовий ефект, тобто починає показувати свою терапевтичну силу через декілька днів. Однак є випадки, коли людині впав тягар на ногу, й та на очах почала червоніти й опухати, а людина насилу пересувалася, проте, прийшовши додому, приклала таку пов’язку на верхню частину стопи — і вже вранці, прокинувшись у туалет, навіть не відразу зрозуміла, що спокійно йде й нога не болить, а почервоніння, набряк і біль зійшли нанівець протягом 1 ночі.

Таким чином, при аденомі простати пов’язку накладаємо на область сечового міхура і паху, при мастопатії — на груди, при нежиті — на ніс, , при подагрі — на кісточку, при бронхіті — на груди, при головному болю або менінгіті — обв’язуємо пов’язкою голову тощо.

Сольова ванна

Прийом ванни, в якій розчинена сіль, допомагає розслабити м’язові тканини, тим самим знявши спазми й болі в різних частинах людського тіла, поліпшити роботу нервової системи, заспокоїти психічне здоров’я, прискорити регенерацію шкіри при шкірних хворобах і багато іншого.

Для приготування розведіть у ванні з температурою води близько 36-40 °С 500-1500 г морської солі й полежіть у воді близько 15 хвилин. Приймайте такі ванни через день і не пізніше 1 години перед сном.

Нагадаємо про лікувальні властивості солі: всієї аптечки не замінить, але при багатьох проблемах допоможе.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.