Догори
Дати відгук

Коли не варто приймати таблетки при головному болі

Буває, що справді краще потерпіти. Але це не універсальний рецепт.

3 хв на прочитання11 Грудня 2021, 00:34
Поділитись:

Існує думка, що головний біль потрібно терпіти, а знеболювальні приймати в найостаннішу чергу, якщо вже сил нема, «а то звикнеш і вже нічого не допоможе». Однак часто трапляється так, що, коли довго терпиш біль і нарешті дозволяєш собі таблетку, вона вже зовсім не допомагає. Всеукраїнська спільнота людей з болем голови розповідає, чому так відбувається, а також коли слід приймати знеболювальні, а коли не варто цього робити.

Все залежить від механізму болю, ідеться в повідомленні. Якщо починається приступ мігрені (а більшість може його розпізнати), потрібно негайно прийняти адекватну дозу знеболювального. Таким чином ми не даємо «розгорітися» всьому каскаду запального процесу і буквально «вимикаємо» мігрень на самому початку. Інакше, коли механізм мігренозної атаки запущено, всі етапи йдуть безперешкодно, і тоді практично неможливо зупинити процес — доведеться дотерпіти до природнього завершення приступу.

Підхід «можна і потерпіти, для чого їсти хімію» має право на існування, але не всі можуть собі дозволити 2-3 рази на місяць по 2-3 дні усамітнюватися в затемненій кімнаті чи навпаки — працювати, доглядати за дітьми з сильним головний болем.

«Постійне перебування «в болі» не може робити людину щасливою. Наростає депресія й апатія, розчарування від такої якості життя. Тому якщо ви відчуваєте продромальний період мігрені чи ауру, слід прийняти ліки, зупинити біль і жити повноцінно», — радить Всеукраїнська спільнота людей з болем голови.

Однак у повідомленні застерігають: доза знеболювального має бути адекватною, такою, яку призначив лікар згідно міжнародних рекомендацій, бо маленька доза не знімає біль, а лише його «приглушує», і все одно доведеться терпіти весь приступ.

При цьому Всеукраїнська спільнота людей з болем голови наголошує, що не слід приймати знеболювальні часто. 10 прийомів триптанів і 15 — простих анальгетиків і НПЗП за місяць- це максимально допустимо. Якщо ж є потреба у частішому прийомі, потрібно звернутися до лікаря, оскільки вже йдеться про профілактичне лікування.

Проте є головний біль, який можна терпіти  — легкий головний біль голови.

«У лікуванні болі голови напруги на першому плані якраз немедикаментозні методи. Різні техніки релаксації, масаж, йога, медитація, робота з психологом, щоби знизити рівень загальної напруги і тривожності. Біль голови напруги дійсно можна потерпіти, від нього дійсно можна відволіктися, він може зникнути після сну», — розповідає Всеукраїнська спільнота людей з болем голови.

Хоча якщо біль голови напруги явище не рідкісне, а навпаки — майже через день чи щодня — то також варто звернутися до лікаря, бо й тут необхідна профілактика інколи вже і медикаментозними засобами.

Також ми розповідали, як перемогти хронічний біль голови: радить невропатолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання34 хвилини тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання3 години тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання4 години тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання5 годин тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання11 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання12 годин тому