Коли краще їсти варені яйця вранці або ввечері: правильні поради щодо поїдання продукту
За винятком вмісту холестерину, одне яйце є здоровим варіантом сніданку, обіду або вечері.
Кожні кілька років виникають питання про яйця. Чи можна їсти варені яйця на вечерю? Як щодо білка та холестерину?
Дивлячись на харчову цінність, одне яйце містить приблизно 75 калорій, 5 грамів жиру, 6 грамів білка, 0 грамів вуглеводів, 67 міліграмів калію, 70 міліграмів натрію і 210 міліграмів холестерину. Яйця також є чудовим джерелом вітамінів А, D і В12, а також холіну, поживної речовини, необхідної на багатьох етапах метаболізму.
Яйця на вечерю: користь і шкода
За винятком вмісту холестерину, одне яйце є здоровим варіантом сніданку, обіду або вечері.
Дослідження показують, що холестерин в яйцях не робить негативного впливу на організм людини в порівнянні з іншими джерелами холестерину. Наприклад, яйця зазвичай їдять з іншими продуктами з високим вмістом солі, насичених жирів і холестерину, такими як бекон, сир і масло. Відомо, що ці продукти збільшують ризик серцевих захворювань, і їх слід їсти помірно.
Більшість здорових людей можуть їсти до семи яєць на тиждень, не завдаючи шкоди своєму серцю. Деякі вважають за краще їсти тільки яєчний білок, а не жовток, який містить білок без холестерину.
Чим корисні яйця на вечерю?
Яйця є основним продуктом сніданку, який може бути корисним для здоров'я. Наприклад, яйця допомагають підвищити рівень "хорошого" холестерину і можуть захистити від серцевих захворювань.
Підвищити рівень "хорошого" холестерину
Яйця мають більше холестерину, ніж інші продукти, приблизно 186 міліграмів в одному великому яйці. Холестерин - це речовина в крові, що виробляється в печінці і міститься в їжі. Холестерин не поганий. Однак занадто велика його кількість може накопичуватися в організмі і підвищувати ризик серцевих захворювань.
Те, що дійсно підвищує рівень холестерину, — це насичені жири в раціоні, а не стільки холестерин в продуктах. Насичені жири містяться у вершковому маслі, молоці, морозиві, сирі та м'ясі.
"Коли ми їмо холестерин, він розщеплюється в кишечнику. Він не всмоктується як ціла молекула холестерину", - сказав доктор Шульман.
Тим часом організм розщеплює насичені жири на короткі ланцюги жирних кислот. Жирні кислоти складають жир в наших продуктах і тілах. Жовчний міхур розщеплює жир на жирні кислоти, які поглинає організм. Ланцюги жирних кислот можуть з'єднуватися, що значно підвищує рівень холестерину.
Інша річ, яку слід враховувати, — це співвідношення холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) до рівня холестерину ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ). ЛПНЩ-це "поганий" холестерин. Навпаки, ЛПВЩ - це "хороший" холестерин.
Яйця підвищують ЛПВЩ більше, ніж ЛПНЩ, що призводить до більш сприятливого профілю ризику, коли йдеться про ризик серцево-судинних захворювань.
Може захистити від серцевих захворювань та інсульту
Окрім впливу холестерину на організм, дослідження, опубліковане в 2018 році в журналі Heart, показало, що люди, які їдять яйця, не гірші, ніж ті, хто цього не робить. Насправді дослідники не виявили зв'язок між щоденним споживанням яєць та серцевими захворюваннями навіть у людей, генетика яких ставить їх під високий ризик.
Дослідники відзначили, що яйця можуть навіть мати захисний ефект. У людей, які їли до одного яйця в день, ризик серцевих захворювань був на 11% нижче, а ризик смерті від них — на 18% нижче, ніж у тих, хто цього не робив.
Чи можна їсти яйця щодня? Люди, які щодня їли яйця, також мали на 26% менший ризик геморагічного інсульту, ніж інші. Геморагічний інсульт трапляється, коли кровоносні судини розриваються і викликають крововилив у мозок.