Догори
Дати відгук

Коли краще їсти варені яйця вранці або ввечері: правильні поради щодо поїдання продукту

За винятком вмісту холестерину, одне яйце є здоровим варіантом сніданку, обіду або вечері.

3 хв на прочитання31 Березня 2023, 12:00
Поділитись:

Кожні кілька років виникають питання про яйця. Чи можна їсти варені яйця на вечерю? Як щодо білка та холестерину?

Дивлячись на харчову цінність, одне яйце містить приблизно 75 калорій, 5 грамів жиру, 6 грамів білка, 0 грамів вуглеводів, 67 міліграмів калію, 70 міліграмів натрію і 210 міліграмів холестерину. Яйця також є чудовим джерелом вітамінів А, D і В12, а також холіну, поживної речовини, необхідної на багатьох етапах метаболізму.

Яйця на вечерю: користь і шкода

За винятком вмісту холестерину, одне яйце є здоровим варіантом сніданку, обіду або вечері.

Дослідження показують, що холестерин в яйцях не робить негативного впливу на організм людини в порівнянні з іншими джерелами холестерину. Наприклад, яйця зазвичай їдять з іншими продуктами з високим вмістом солі, насичених жирів і холестерину, такими як бекон, сир і масло. Відомо, що ці продукти збільшують ризик серцевих захворювань, і їх слід їсти помірно.

Більшість здорових людей можуть їсти до семи яєць на тиждень, не завдаючи шкоди своєму серцю. Деякі вважають за краще їсти тільки яєчний білок, а не жовток, який містить білок без холестерину.

Чим корисні яйця на вечерю?

Яйця є основним продуктом сніданку, який може бути корисним для здоров'я. Наприклад, яйця допомагають підвищити рівень "хорошого" холестерину і можуть захистити від серцевих захворювань.

Підвищити рівень "хорошого" холестерину

Яйця мають більше холестерину, ніж інші продукти, приблизно 186 міліграмів в одному великому яйці. Холестерин - це речовина в крові, що виробляється в печінці і міститься в їжі. Холестерин не поганий. Однак занадто велика його кількість може накопичуватися в організмі і підвищувати ризик серцевих захворювань.

Те, що дійсно підвищує рівень холестерину, — це насичені жири в раціоні, а не стільки холестерин в продуктах. Насичені жири містяться у вершковому маслі, молоці, морозиві, сирі та м'ясі.

"Коли ми їмо холестерин, він розщеплюється в кишечнику. Він не всмоктується як ціла молекула холестерину", - сказав доктор Шульман.

Тим часом організм розщеплює насичені жири на короткі ланцюги жирних кислот. Жирні кислоти складають жир в наших продуктах і тілах. Жовчний міхур розщеплює жир на жирні кислоти, які поглинає організм. Ланцюги жирних кислот можуть з'єднуватися, що значно підвищує рівень холестерину.

Інша річ, яку слід враховувати, — це співвідношення холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) до рівня холестерину ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ). ЛПНЩ-це "поганий" холестерин. Навпаки, ЛПВЩ - це "хороший" холестерин.

Яйця підвищують ЛПВЩ більше, ніж ЛПНЩ, що призводить до більш сприятливого профілю ризику, коли йдеться про ризик серцево-судинних захворювань.

Може захистити від серцевих захворювань та інсульту

Окрім впливу холестерину на організм, дослідження, опубліковане в 2018 році в журналі Heart, показало, що люди, які їдять яйця, не гірші, ніж ті, хто цього не робить. Насправді дослідники не виявили зв'язок між щоденним споживанням яєць та серцевими захворюваннями навіть у людей, генетика яких ставить їх під високий ризик.

Дослідники відзначили, що яйця можуть навіть мати захисний ефект. У людей, які їли до одного яйця в день, ризик серцевих захворювань був на 11% нижче, а ризик смерті від них — на 18% нижче, ніж у тих, хто цього не робив.

Чи можна їсти яйця щодня? Люди, які щодня їли яйця, також мали на 26% менший ризик геморагічного інсульту, ніж інші. Геморагічний інсульт трапляється, коли кровоносні судини розриваються і викликають крововилив у мозок.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання34 хвилини тому
Коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитаннягодина тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання2 години тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині. Фото: SoftServe / Halyna Kuchmanych
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання3 години тому
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитання3 години тому
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитання4 години тому
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання5 годин тому
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитання6 годин тому