Догори
Дати відгук

Коли короткозорість зворотна: що можна зробити і що буде, якщо не робити нічого

У групі ризику підлітки та люди, які працюють за комп'ютером понад 4 години на добу.

3 хв на прочитання24 Грудня 2021, 19:05
Поділитись:

Око — це оптична система, яка перебуває у рухливості наведення фокусу на об'єкт, розповідає лікар-офтальмолог Наталя Івановська.

Вона говорить, що у бінокля існує колесо для налаштування різкості. В очей таким «колесом» є циліарний м'яз, який рухає назад і вперед кришталик для кращого фокусування зображення на сітківці ока.

Як і будь-який м'яз організму, він може відчувати втому при тривалій перенапрузі, і тоді око втрачає здатність реагувати на зміну фокусної відстані, виникає спазм.

Так і з'являється спазм акомодацій, який часто називають помилковою короткозорістю, або комп'ютерним синдромом.

Довге сидіння за комп'ютером та інтенсивна робота з паперами призводять до того, що очі швидко втомлюються, у них відчувається печіння, біль, виникає почервоніння. Картинка поблизу стає менш чіткою, а далекі предмети немовби розпливаються. Виникає підвищена світлобоязнь — різь або запаморочення при погляді яскраве світло, головний біль. Може підвищуватися внутрішньочерепний і артеріальний тиск як декомпенсація організму на перевантаження циліарного м'яза.

«Єдина втіха при діагностиці спазму акомодації в тому, що це зворотний процес, тому він і називається помилковою короткозорістю. Але, на жаль, якщо звернутися до лікаря пізно, то спазм акомодації призводить до прогресуючого зниження зору, виникнення глаукоми, підвищення внутрішньоочного тиску, що може призвести до сліпоти. У зв'язку з цим люди, які працюють за комп'ютером понад 4 години на добу, повинні проходити комплексний офтальмологічний огляд не менше одного разу на рік», — говорить Наталя Івановська.

Також офтальмолог наголошує, що зоровий аналізатор повністю формується до 25 років, велике навантаження «близько» призводить до патології зору у ​​95 % молодих людей.

Правильна діагностика може дозволити уникнути операції.

Для цього необхідно комплексне обстеження для встановлення причин зниження зору: перевіряється гострота зору, при цьому встановлюється обсяг акомодації, наскільки спазмований циліарний м'яз. Визначається здатність дивитися в далечінь, поблизу, можливо, змінювати фокус, резерв ока. Встановлюється ступінь ураження ока внаслідок комп'ютерного синдрому та спазму акомодації. Після визначення ступеня ураження ока підбирається індивідуальне лікування.

Є кілька методів лікування.

На початкових стадіях достатньо дотримуватися зорового режиму: обмеження зорового навантаження близько, сидіти за комп'ютером не більше 4-х годин на добу, займатися зарядкою для очей.

М'язи розслаблюють за допомогою очних крапель. При розширеному зіниці очей перебувають у стані спокою, і циліндричний м'яз виходить із стану спазму. Мінус цього методу в тому, що при розширеній зіниці неможливо дивитися на яскраве світло.

Лазерна операція LASIK. Проводяться на рогівці лазерним променем, при цьому спилюються ділянки рогівки, змінюється рефракція ока.

«Проте рогівка для ока — як скло на годиннику. Сітківка — основна ділянка ока, яка відповідає за зір. Операції LASIK сітківки не торкаються, тобто не вирішують ті проблеми, які і приводять око до «поломки» (це схоже на спробу протерти скло на годиннику, а основний механізм — очі та сітківка — залишаються в колишньому стані», — пояснює офтальмолог.

Метод квантової терапії — безболісний і без операції. Вплив здійснюється безпосередньо на циліарний м'яз квантовими частинками. Результати — відновлення пошкоджених структур ока на клітинному рівні та поповнення власних резервів ока.

Ми вже писали про масаж для втомлених очей за дві хвилини.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання25 хвилин тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитаннягодина тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання2 години тому
Відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання2 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання3 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання5 годин тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання6 годин тому
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання7 годин тому