Догори
Дати відгук

Коли генетика впливає на мaсу тілa: радить фітнес-тренер

Говорячи про «погану генетику», люди малюють в уяві якусь таємну силу, якій неможливо протистояти.

3 хв на прочитання15 Листопада 2021, 07:34
Поділитись:

Фітнес-тренер Віктор Мандзяк розповідає, що сто років тому не було стільки пoвних людей, як нині, не лише тому, що «люди жеруть і не рухаються», хоча генетичний матеріал не здатен змінитися за століття. Але при цьому людям не слід звинувачувати генетику «в тому, що вони змушені носити на собі купу зaйвого жиpу».

«Це звучить як вирок: така в мене генетика, тато пoвний, і дідо, земля йому пухом, теж був повним. Нічого не вдієш. Вдієш!» — переконаний фітнес-тренер.

Він пояснює, що, говорячи про «погану генетику», люди малюють в уяві якусь таємну силу, якій неможливо протистояти. Та сила утворює жир з повітря, обходячи фізичні закони. Однак насправді генетика впливає на масу тіла, оскільки від неї напряму залежить наша поведінка, включно з харчовою.

«Поведінка — це продукт діяльності психіки. Психіка утворюється мозком. Мозок складається з білка. Білок кодується генами. Відповідно гени впливають на нашу поведінку. Що мається на увазі? Їжа для безшерстого примата — задоволення, для когось — більше, для когось — менше. І це деякою мірою детерміновано генетично.

«Погана генетика» — це банально коли людина любить смачно поїсти, дуже любить.

 

Просто кайф! Генетично детермінована й імпульсивність. Людям із «поганою генетикою» важко стримувати свої імпульсивні побудження. Їм погано вдається контролювати свою поведінку. Між овочевим салатом і тістечком вони вибирають друге, між диваном і тренуванням — перше. Потужний харчовий інстинкт в купі з імпульсивністю — всі торти світу мої! Серіали теж всі мої!» — розповідає Віктор Мандзяк.

Він додає, що генетика — це ще й певні метаболічні нюанси, але основний вплив генетики на мaсу тілa зумовлений впливом на поведінку. Люди імпульсивні і банально люблять смачно поїсти.

Однак фітнес-тренер говорить, що насправді це гарна новина. Адже «погана генетика» — не вирок, бо поведінку можна взяти під контроль. Можна себе змушувати тренуватись, як і обмежувати себе в їжi.

«І не тільки можна, а й треба», — вважає Віктор Мандзяк.

Він нагадує, що насправді така генетика не завжди вважалась поганою. Більшість своєї історії людина мала більше шансів померти з голоду, ніж від переїдaння. І тільки за останні півстоліття ситуація докорінно змінилася.

«Жага до їжі рятувала нашим пращурам життя: вони об'їдались в час достатку, накопичували жир, за рахунок якого виживали в голодні часи. В нас живуть їхні гени. Гени, які опинилися в середовищі, для якого не були створені. В середовищі, в якому не буває голодних часів», — говорить фітнес-тренер.

Він підсумовує: «погана генетика» — це про поведінку, а, на щастя, поведінка піддається контролю.

Також ми писали про 12 лайфхаків для того, щоб худнути від їжі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання29 хвилин тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання8 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання9 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost