Кофеїн у крові може впливати на кількість жиру в організмі та ризик діабету — дослідження

3 хв на прочитання21 Жовтня 2024, 18:03
Фото з відкритих джерел

«Навіть невеликі метаболічні ефекти можуть мати важливі наслідки для здоров'я».

Рівень кофеїну у вашій крові може впливати на кількість жиру в організмі — фактор, який, своєю чергою, може визначати ризик розвитку діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань. Такими є результати дослідження, опублікованого в BMJ Medicine, в якому використовувалися генетичні маркери для встановлення чіткішого зв'язку між рівнем кофеїну, індексом маси тіла та ризиком розвитку діабету 2 типу. Про це розповідає Science Alert.

Дослідницька група з Каролінського інституту у Швеції, Брістольського університету у Великій Британії та Імперського коледжу Лондона у Великій Британії заявила, що безкалорійні кофеїновмісні напої можна дослідити як потенційний засіб для зниження рівня жиру в організмі.

«Генетично передбачені вищі концентрації кофеїну в плазмі крові були пов'язані зі зниженням ІМТ та загальної жирової маси тіла. Крім того, генетично передбачені вищі концентрації кофеїну в плазмі крові були пов'язані з меншим ризиком розвитку діабету 2 типу. Приблизно половина впливу кофеїну на схильність до діабету 2 типу, за оцінками, була опосередкована зниженням ІМТ», — пишуть дослідники.

У дослідженні були використані дані майже 10 000 осіб, зібрані з наявних генетичних баз даних, з акцентом на варіації в певних генах або поблизу них, які, як відомо, пов'язані зі швидкістю розщеплення кофеїну.

Загалом, люди з варіаціями генів, що впливають на CYP1A2 і ген, який його регулює, під назвою AHR, розщеплюють кофеїн повільніше, що дозволяє йому довше залишатися в крові. Проте вони також схильні вживати менше кофеїну загалом.

Для визначення ймовірних причинно-наслідкових зв'язків між наявністю варіацій, захворюваннями, такими як діабет, масою тіла та факторами способу життя був використаний підхід, який називається менделівською рандомізацією.

Хоча між рівнем кофеїну, ІМТ та ризиком розвитку діабету 2 типу був значний зв'язок, не було виявлено зв'язку між кількістю кофеїну в крові та серцево-судинними захворюваннями, включаючи фібриляцію передсердь, серцеву недостатність та інсульт.

Попередні дослідження пов'язували помірне і відносне збільшення споживання кофеїну з поліпшенням здоров'я серця і зниженням індексу маси тіла, а нове дослідження додає більше деталей до того, що ми вже знаємо про вплив кави на організм.

Важливо також пам'ятати, що вплив кофеїну на організм не завжди є позитивним, а це означає, що потрібно бути обережним, зважуючи користь від його вживання — але це останнє дослідження є важливим кроком в оцінці того, яка кількість кофеїну є ідеальною.

«Невеликі короткострокові дослідження показали, що вживання кофеїну призводить до зниження ваги та зменшення жирової маси, проте довгострокові ефекти споживання кофеїну невідомі», — пояснюють дослідники.

Команда вважає, що показаний тут зв'язок може бути пов'язаний із тим, що кофеїн посилює термогенез (вироблення тепла) й окислення жиру (перетворення жиру в енергію) в організмі, які відіграють важливу роль у загальному метаболізмі.

Однак для підтвердження причинно-наслідкового зв'язку потрібні додаткові дослідження. Хоча це дослідження включало велику вибірку, менделівська рандомізація не є безпомилковою, і все ще можливо, що грають інші фактори, які не були враховані в цьому дослідженні.

«Враховуючи широке споживання кофеїну в усьому світі, навіть його невеликі метаболічні ефекти можуть мати важливі наслідки для здоров'я», — пишуть дослідники.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: