Догори
Дати відгук

«Класична історія нерозділеного кохання»: найсамотніша рослина у світі шукає партнера — ШІ простягає руку допомоги

Знайти самицю — ключ до порятунку виду від вимирання.

3 хв на прочитання31 Травня 2024, 19:46
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Якщо ви колись почувалися погано через те, що покладалися на технології в особистому житті, то принаймні, вам не доведеться використовувати дрони та штучний інтелект для пошуку партнера (принаймні, ми сподіваємося, що ні). Це те, що доводиться робити Encephalartos woodii — можливо, найсамотнішій рослині у світі, щоби спробувати повернути свій вид із межі вимирання. Про це розповідає IFLScience.

Е. woodii належить до саговникових, найдавніших насіннєвих рослин на Землі, які збереглися до наших днів — вони існували ще до динозаврів. На жаль, цей вид також перебуває на межі вимирання в дикій природі: останній екземпляр був знайдений у лісі Нгоє в Південній Африці в 1895 році.

Йому вдалося не вимерти повністю завдяки постійному розмноженню в ботанічних садах, хоча, оскільки останній дикий екземпляр E. woodii був самцем, це означає, що решта представників виду також усі чоловічої статі.

Науковці хотіли би відновити популяцію шляхом природного розмноження, але в цьому і полягає проблема: ніхто ніколи не знаходив жіночої рослини. Щоб допомогти E. woodii, команда дослідників почала прочісувати ліс Нгоє, який ніколи раніше не був повністю досліджений, за допомогою дронів, намагаючись знайти самицю.

Дрони оснащені мультиспектральною камерою, здатною вловлювати світло з п'яти різних діапазонів довжин хвиль, кожен з яких може допомогти розрізнити певні рослини та їхні особливості. Однак для пошуку потрібно обстежити 40 км2 лісу, і нещодавнє обстеження лише 800 м2 з них дало 15 780 знімків.

Це дуже багато знімків, тому команда проаналізувала їх за допомогою штучного інтелекту.

«За допомогою ШІ ми використовуємо алгоритм розпізнавання зображень, аби розпізнавати рослини за формою. Ми створили зображення рослин і помістили їх у різні екологічні умови, щоб навчити модель розпізнавати їх», — пояснила доктор Лаура Чінті, яка очолює проект.

Якщо за допомогою цього підходу не вдасться знайти жіночу рослину — а вони поки що не знайшли жодної, хоча було обстежено менше 2 % лісу — дослідники наразі вивчають можливість зміни статі чоловічої рослини.

«Були повідомлення про зміну статі у інших видів саговників внаслідок раптових змін навколишнього середовища, таких як температура, тому ми сподіваємося, що зможемо викликати зміну статі й у E. woodii», — сказав д-р Чінті.

Після 300 млн років існування на планеті саговники вважаються одними з найбільш зникаючих організмів. Тому повернення E. woodii з межі вимирання було би справжнім досягненням.

«Мене дуже надихнула історія E. woodii, вона віддзеркалює класичну історію нерозділеного кохання. Я сподіваюся, що десь там є самиця, адже колись вона повинна була існувати. Було б чудово повернути цю рослину, яка перебуває на межі вимирання, шляхом природного розмноження», — сказала д-р Чінті.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Фундук — горіх, який може виконувати у саду ще й декоративну функцію (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Сумська біологічна фабрика опрацьовує можливості виходу на нові ринки
Сумська біологічна фабрика опрацьовує можливості виходу на нові ринки
2 хв на прочитанняВчора
На Волині судитимуть членів організованої групи, які видобували пісок
Незаконно видобули піску на понад 1,2 мільйона: на Волині судитимуть членів організованої групи
1 хв на прочитанняВчора
25 червня - Міжнародний день моряка
Море кличе: розмова про Міжнародний день моряка із фахівцем з морського права
6 хв на прочитанняВчора
Житомирська обласна рада створила 5 нових об'єктів природно-заповідного фонду
1 хв на прочитанняВчора
Як можна змінити колір гортензії під час цвітіння: хитрий лайфхак
1 хв на прочитанняВчора
У Києві планують побудувати ТЕЦ, які зможуть використовувати сміття як паливо
1 хв на прочитанняВчора
Дачники розповіли, чим можна відлякати комарів, щоб не використовувати хімічних засобів
1 хв на прочитання24 Червня 2024