Догори
Дати відгук

Кіт жительки Канади загинув у ДТП, і жінка вирішила клонувати улюбленця, заплативши 50 тис. доларів — ось що вийшло

Але експерти кажуть, що використання тієї ж техніки для копіювання людей є «невиправданим».

3 хв на прочитання25 Березня 2024, 13:03
Стюарт обіймає своїх нових котів-клонів Ведмедя та Медового Ведмедя, які щойно повернулися з нею додому цього тижня після восьми тижнів у закладі ViaGen. Фото: СВС Стюарт обіймає своїх нових котів-клонів Ведмедя та Медового Ведмедя, які щойно повернулися з нею додому цього тижня після восьми тижнів у закладі ViaGen. Фото: СВС
Поділитись:

Жителька Британської Колумбії Кріс Стюарт заплатила 50 000 доларів за двох клонів свого померлого кота Ведмедя. Той трагічно загинув в січні 2022 року у ДТП у віці п’яти років, а її нові коти, Ведмідь і Медовий Ведмідь, є генетичними близнюками улюбленого вихованця. Про це розповідає Daily Mail.

Нові кошенята були створені шляхом клонування соматичних клітин, яке передбачало перенесення ядра однієї з клітин Ведмедя в нову яйцеклітину. Потім яйцеклітину імплантували сурогатній матері, яка народила кошенят, у яких 0 % її ДНК, але 100 % ДНК Ведмедя.

Тож жінка залучила послуги техаської компанії ViaGen, яка називає себе «світовим лідером у клонуванні тварин, яких ми любимо».

Після того, як 10 січня цього року їхня сурогатна мати народила Ведмедика та Медового Ведмедя, вони провели два місяці у закладі ViaGen у Нью-Йорку. І цього тижня Стюарт дозволили забрати їх додому.

«Ведмідь був найрозумнішою твариною, яку я коли-небудь мала, й у мене були тварини з двох років», — пояснила Стюарт.

Що стосується технології, то ViaGen використовує передачу ядер соматичних клітин для створення клону домашньої тварини. Це та сама техніка, яка була використана для виробництва знаменитої шотландської вівці Доллі.

Клонування соматичних клітин, яке також називають перенесенням ядра соматичної клітини або просто перенесенням ядра, є простим за концепцією, але складним у виконанні.

Він включає в себе взяття ДНК з клітини від донора — в даному випадку клітини тіла.

Щоб створити клони з перенесенням ядра соматичних клітин (SCNT), науковці беруть ДНК з тканини та вставляють її в яйцеклітини з видаленою ДНК. Потім вмикають або вимикають певні гени, щоб допомогти клітинам розмножуватися.

Потім з яйцеклітини видаляють ДНК, щоб її замінити ДНК донора. Потім ця змінена яйцеклітина імплантується сурогатній матері.

Коли сурогатна матка народжує, дитина генетично ідентична тварині, яка пожертвувала клітину тіла, і не має з нею жодного зв’язку.

Клоновані тварини часто не виживають, але ті, що народжуються здоровими, як правило, почуваються добре.

Це була третя спроба ViaGen клонувати Ведмедя, оскільки перші дві спроби були невдалими.

Хоча кошенята є генетичними близнюками Ведмедя, це не гарантує, що вони матимуть такий самий характер, як він.

Але наразі підприємець сказала, що «в захваті» від своїх нових котів.

«Вони обоє схожі на Ведмедя. Ці хлопці сміливі та зухвалі», — сказала вона.

Однак експерти кажуть, що використання тієї ж техніки для копіювання людей є «невиправданим».

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost