Догори
Дати відгук

Кава здатна зменшити захворювання печінки у людей з діабетом 2 типу

Учасниками дослідження Коїмбрського університету стали 156 людей середнього віку

3 хв на прочитання20 Лютого 2023, 18:44
Поділитись:

Без цього напою половина населення планети не уявляє свого ранку. Це цілий ритуал: встати, приготувати смачний сніданок та насолодитися ним за чашкою ароматної кави. Це підвищує не лише настрій, а й рівень енергії, допомагає зосередитись та радіти життю. А чим корисна кава до всього цього? Вчені з різних університетів проводять дослідження, і приходять до висновків, що вона може підтримувати роботу мозку і знизити ризик виникнення діабету 2 типу. Звісно, кава – це не ліки. І з будь-якою проблемою зі здоров’ям треба звертатися до фахівця. Але добре, що науковці продовжують досліджувати питання, і ми можемо дізнаватись про каву щось нове.

«Мені було цікаво прочитати наукову статтю про те, що кава може бути корисна при деяких захворюваннях печінки. Я вирішив коротко розповісти про що там йдеться», - пише Євген Клопотенко у своєму блозі.  

Нове дослідження Коїмбрського університету, Португалія, показало, що кофеїн, поліфеноли та інші натуральні продукти, які містяться в каві, допомагають полегшити тяжкість неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП) у людей із надмірною вагою, що страждають на діабет 2 типу. Та що це за хвороба?

ЩО ТАКЕ НЕАЛКОГОЛЬНА ЖИРОВА ХВОРОБА ПЕЧІНКИ?

НАЖХП – це такий стан, коли в печінці накопичується надмірний жир. При ньому бувають запальні процеси, а часто їх немає. Такий діагноз ставлять тим людям, хто не зловживає спиртним та не має інших розповсюджених причин для ураження органу. Часто ця хвороба протікає «мовчазно», практично без симптомів. Основними причинами НАЖХП є діабет, надмірна вага або ожиріння, гіпертонія, високий рівень холестерину та гіпотиреоз.

ЯК ХВОРОБА ПЕЧІНКИ ПОВ’ЯЗАНА З ДІАБЕТОМ?

Люди, що хворіють на діабет, а особливо 2 типу, мають несприйнятливість до інсуліну, що своєю чергою призводить до високого рівня цукру в крові. Діабет може бути пов’язаний з нездоровим способом життя із малою кількістю фізичних вправ і вживанням висококалорійної їжі. Усе це призводить до надмірного відкладенню жирів у печінці та може викликати запалення та інші тяжкі хвороби.

ЯК КАВА ДОПОМАГАЄ ПРИ ХВОРОБІ ПЕЧІНКИ?

Учасниками дослідження Коїмбрського університету стали 156 людей середнього віку, що мали ожиріння, 98 з них страждали на цукровий діабет 2 типу. Всіх опитали щодо кількості вживання ними кави, а також проводили ряд аналізів. І гарна новина: дослідники виявили, що в людей, які вживали більше кофеїну, ризик розвитку фіброзу печінки був менший.

Автор дослідження Джон Гріффіт Джонс зазначив, що через зміни в сучасному харчуванні та способі життя збільшується рівень ожиріння і захворювань на цукровий діабет 2 типу та НАЖХП. Це зрештою може перерости у більш важкі та незворотні стани. Тим більш важливим є результат дослідження, який у перспективі допоможе знайти шляхи до зменшення кількості хвороб печінки у людей, які до цього схильні, зокрема НАЖХП при надмірній вазі та діабеті 2 типу.

Та це раз наголошую, що  споживання кави не є основним лікувальним засобом, а лише допоміжним. Для запобігання ожирінню печінки важливо дотримуватися правильної дієти, тобто харчуватися збалансовано, робити фізичні вправи та контролювати рівень цукру, холестерину в крові, слідкувати за іншими показниками, за потреби приймати лікарські засоби, але лише після консультації з лікарем. Ну а чашечка кави стане приємним допоміжним бонусом.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
В українських школах розповідатимуть про права дитини
В українських школах розповідатимуть про права дитини
1 хв на прочитання22 хвилини тому
Кабмін сьогодні на засіданні прийняв низку рішень у сфері охорони здоровʼя, агросектору та екології
3 хв на прочитаннягодина тому
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй спричинила збитки рибним запасам України на більш як 350 тис. грн
1 хв на прочитання3 години тому
У річках Буковини підійметься вода до метра
Через опади у річках Буковини підійметься вода до метра
1 хв на прочитання4 години тому
На водоймах Одеської області встановлено 1000 нерестових гнізд (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
Нарубали на 900 тисяч гривень: на Буковині судитимуть експосадовця лісового господарства
1 хв на прочитання6 годин тому
Одна акумуляторна батарея наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості, — Міндовкілля
3 хв на прочитання7 годин тому
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання8 годин тому