Картопля-фрі може провокувати діабет другого типу: дослідження

4 хв на прочитання7 годин тому
Фото: Relivebalance.ua

Але розслабтеся — все не настільки погано.

Вживання трьох порцій картоплі-фрі на тиждень може підвищити ризик розвитку діабету 2-го типу на 20%, — виявило нове дослідження. Про це нам розповідає Euronews.

Втім, любителям картоплі не варто впадати у відчай. Люди, що їли аналогічну кількість запеченої чи вареної картоплі (або ж пюре), не мали значно вищого ризику розвитку хронічного захворювання, — згідно з дослідженням, опублікованим у The BMJ.

«Зв’язок між вищим споживанням картоплі та підвищеним ризиком діабету в основному зумовлений споживанням саме картоплі фрі», — заявила команда, очолювана Гарвардським університетом.

Картопля містить такі поживні речовини, як клітковина, калій та вітамін С, але вона також містить багато крохмалю, який є типом вуглеводів, що розщеплюється на глюкозу, яка забезпечує енергію.

Картоплю пов’язують з вищим ризиком діабету 2-го типу, високого кров’яного тиску та збільшення ваги.

Проте останні висновки підкреслюють, що те, як ми готуємо нашу їжу, має велике значення для нашого здоров’я..

«Важливим є не лише те, що ми їмо, а й те, чого ми себе позбавляємо при різному приготуванні їжі», — сказала у своїй заяві Діана Діас Ріццоло, викладач Відкритого університету Каталонії-Барселони.

У дослідженні взяли участь понад 205 000 людей у Сполучених Штатах і дослідники відстежували їхній раціон протягом понад трьох десятиліть. За цей час діабет 2-го типу був поставлений понад 22 000 людей.

Порівняно з людьми, які рідко їли картоплю, ті, хто їв принаймні сім порцій картоплі на тиждень, мали на 12% вищий ризик розвитку діабету 2-го типу, — виявило дослідження.

Проте люди, які їли картоплю фрі тричі на тиждень, мали на 20% вищий ризик діабету порівняно з людьми, які рідко її вживали. При семи порціях на тиждень ризик зростав аж до 27%.

Висновки свідчать, що люди повинні надавати перевагу цільним зернам та обмежувати кількість смажених страв, які вони їдять, «навіть коли йдеться про варіанти, які спочатку можуть здаватися «здоровими», наприклад, картопля», — сказав Крістобаль Моралес, фахівець з ендокринології та харчування в лікарні Vithas Sevilla в Іспанії, який не брав участі в дослідженні.

Що дослідження означає для здорового харчування?

Дослідження має деякі обмеження. Загалом люди, що їли більше картоплі, як правило були малорухливими, мали менш поживну дієту та споживали більше калорій. Їхній раціон був багатий на червоне м’ясо, яйця, очищене зерно та солодкі напої.

Дослідники намагалися врахувати спосіб життя та демографічні показники, але результати все ще можуть бути викривлені внаслідок цих факторів.

Звіт також не стверджує, що вживання картоплі фрі насправді спричиняє діабет 2-го типу — лише те, що ці два явища пов’язані.

Висновки доповнюють наукові дебати щодо впливу картоплі на наше здоров’я. «Схоже за дизайном дослідження» 2015 року виявило, що вживання більшої кількості картоплі було пов’язано з вищим ризиком діабету, але воно не розрізняло картоплю фрі та варену, запечену або картопляне пюре.

У 2019 році група експертів рекомендувала людям обмежувати споживання картоплі приблизно до 350 грамів на тиждень — десь одна велика картоплина.

Але інші дослідники відзначили, що картопля, як правило, не є єдиним продуктом на тарілці, отже не варт скидати всю провину на неї. Американці, зокрема, схильні поєднувати картоплю з червоним або обробленим м’ясом, які також можуть провокувати діабет 2-го типу чи інші проблеми зі здоров’ям.

Дослідження підкріплюють ідею, що ми не повинні демонізувати цільні продукти, не враховуючи, як їх готують, з чим їх супроводжують або чим їх замінюють, як каже Діас Ріццоло.

Незалежні експерти заявили, що люди, які прагнуть підтримувати здорове харчування, повинні враховувати як спосіб приготування картоплі, так і альтернативи до неї. Наприклад, картопля фрі часто є ультраобробленою, і ці типи продуктів відомі тим, що їх надмірне споживання може призвести до погіршення стану здоров’я . Тим часом запечена, варена або картопляне пюре, як правило, «мінімально оброблені».

Загалом Моралес сказав, що дослідження має чітке повідомлення: запобігання діабету 2-го типу починається з прийняття та підтримки здорового способу життя та харчування.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: