Рослинна олія холодного першого віджиму відноситься до категорії продуктів, які обов'язково повинні бути присутніми у щоденному раціоні. Про це розповіла кардіолог, кандидат медичних наук Ганна Кореневич. При цьому лікар виділила кілька видів нерафінованої олії.
"Оливкова олія виключно корисна для серця і судин, це встановлено років 60 тому. Серед альтернатив - омега-3 лляна олія, що містить велику кількість, в першу чергу. Ще дуже корисні конопляна олія, олії волоського горіха і кедрового. В цілому можу сказати, що рослинні олії холодного віджиму нам дуже потрібні - у них містяться необхідні жирні кислоти", - зауважила Ганна Кореневич.
Після 40 років омега-3 особливо "корисні і для серця, і для судин, і для шкіри, навіть якщо у людини нормальний рівень холестерину", скасувала лікар, підкресливши, що продукти мають бути на столі, якщо холестерин підвищений. Важливо їсти їх у розумній кількості.
"Якщо не дуже хороший холестерин у крові, то рекомендується наголосити на прийомі омега-3. Це можуть бути препарати, а може бути лляна або конопляна олії. Останні є вітчизняними суперфудами, які нічим не поступаються оливковій олії. А за кількістю омега-3 навіть перевершують останні", – уточнила кардіолог.
Усі рафіновані олії, які піддаються тепловій обробці, наприклад, жарці, абсолютно однакові, ніякої особливої користі щодо вмісту вітамінів і корисних речовин, вони не несуть, пояснила кардіолог.
"У тому числі оливкова рафінована олія нічим не відрізняється від звичайної нашої рафінованої олії. Тому на неї гроші витрачати точно не треба", - підсумувала фахівець.