Догори
Дати відгук

Кардіолог розповідає, кому категорично заборонено вживати аспірин

Попри те, що це «чарівний» препарат, його потрібно застосовувати дуже обережно.

4 хв на прочитання02 Січня 2022, 14:10
Поділитись:

Кардіологічний аспірин уже кілька десятків років є одним із найчастіше призначуваних препаратів у світі. Щорічно він рятує мільйони життів по всій планеті. Здавалось би, його варто призначати всім поспіль після 40, щоб уникнути інфарктів чи інсультів. Але лікар-кардіолог Анна Солощенко розповіла про кілька моментів, через які «аспірин не можна призначати направо і наліво».

1. Аспірин працює лише там, де є атеросклеротичні бляшки, які є причиною більшості інфарктів та інсультів. Кожна бляшка складається з жирового ядра та сполучнотканинної кришечки, яка його прикриває. Під впливом дуже різноманітних факторів, зокрема наявності запалення в організмі, в кришечці активізуються спеціальні короїди — металопротеїнази, які досить швидко роз'їдають покришку, оголюючи жирове ядро. З крові тут же осідають наші кров'яні пластинки, тромбоцити, тромб швидко росте — і судина повністю перекривається. Ділянка серця або головного мозку, який харчувався цією судиною, відчуває сильний голод, і, якщо судину швидко не відкрити, відмирає. Це і є інфаркт (серце) чи інсульт (голова). Ось у ці процеси можуть втрутитися чари аспірину, пояснює кардіолог. Магія цього препарату полягає в тому, що, по-перше, він не дає тромбоцитам «склеюватися», а по-друге — зменшує активність короїдів (адже має і протизапальний ефект). Тобто якщо бляшок немає, точок прикладання для чарівної палички немає.

«Багато авторів пишуть, що аспірин не підходить для первинної профілактики (здорові люди), але підходить для вторинної (люди, які перенесли інфаркт чи інсульт). Така класифікація має право на життя, але мені більше подобається принцип «є бляшка — потрібен аспірин». Адже у людина за 10 днів до інфаркту бляшка вже була, й аспірин міг спрацювати», — пояснює Анна Солощенко.

Лікар говорить, що знайти бляшки найпростіше за допомогою УЗД судин шиї (іноді ніг) та ЕКГ проби з фізичним навантаженням.

2. Аспірин може подразнювати слизову оболонку шлунку або дванадцятипалої кишки. Це може призводити до загострення хронічних проблем (гастрит, ерозивний гастрит, виразка і навіть шлунково-кишкова кровотеча).

Що ж робити, якщо кардіолог призначив аспірин людині, яка має проблеми з ШКТ? Анна Солощенко радить:

  • Пройти обстеження у гастроентеролога. В ідеалі — фіброгастроскопію та аналіз крові на наявність мікроба, що викликає проблеми зі шлунком або дванадцятипалою кишкою — Helicobacter pillory. Якщо аналізи прийшли позитивні, краще отримати у гастроентеролога схему ерадикації цього мікроба, ніж чекати, поки з'являться серйозні проблеми.

«Так, до цієї схеми входять антибіотики, але нічого страшного в цьому немає, сама бактерія набагато більше зашкодить», — запевняє лікар.

  • У багатьох випадках можна періодично пропивати пантапразол для профілактики паралельно з аспірином (наприклад, 10 днів кожного місяця). Особливо це важливо, коли пацієнти змушені приймати аспірин разом із клопідогрелем (після інфаркту, стентування або аорто-коронарного шунтування). У разі прийому цих двох препаратів або у випадку, якщо проблеми з ШКТ виражені, можна пити 20 мг пантапразолу за 15 хвилин до сніданку 10 днів кожного місяця (наприклад, із 1 по 10 число). Якщо проблеми не дуже страшні, можна пропивати курси по 2 тижні 2-3-4 рази на рік.
  • Час прийому аспірину та його форми також можуть мати значення. При проблемах із ШКТ краще приймати аспірин після основного прийому їжі, а не на ніч. І вибирати захищені форми — «це коли аспірин вдягають у спеціальну кишковорозчинну оболонку, яка оберігає шлунок».

«Лікування ніколи не повинно бути небезпечнішим за саму хворобу, тому в кожному конкретному випадку ви з вашим лікарем повинні зважити всі за і проти. Що небезпечніше — призначити аспірин чи не призначати його? У цьому вам допоможе грамотний, продуманий, досвідчений лікар, якому ви довіряєте», — говорить Анна Солощенко.

Також ми розповідали, що 90 % усіх серцево-судинних захворювань можна діагностувати за 10 хвилин — кардіолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання25 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання25 Квітня 2024
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитання3 години тому
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитання4 години тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання5 годин тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання6 годин тому
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання8 годин тому