Догори
Дати відгук

Капуста на розсаду за місячним календарем в 2023 році в домашніх умовах: як і коли

Щоб отримати гарний урожай, необхідно врахувати багато тонкощів.

3 хв на прочитання12 Лютого 2023, 12:53
Поділитись:

Вирощуванням капусти займається практично кожен городник. Для того, щоб отримати гарний урожай, необхідно врахувати багато тонкощів. Про них розповідає «Експерт».

Для отримання гарного врожаю важливо знати правильні терміни посадки рослини. Можна скористатися рекомендаціями місячного календаря, щоб вибрати найоптимальніші дати посадки капусти.

Ще дуже давно люди визначили вплив місяця на ріст і розвиток рослин. Сьогодні наука дала пояснення цьому явищу. Річ у тім, що місяць притягує або відштовхує молекули води в стеблах, листках і коренях рослин. Усе це залежить від того, в якій фазі вона перебуває. Щороку складається місячний календар, у якому вказані сприятливі дні для посадки тих чи інших культур.

Капуста  — це одна з найпоширеніших овочевих культур. Вона досить стійка до холодів. При температурі +5 °С можна чекати проростання насіння. А рослини можуть витримати заморозки до -3 °С. Посадку насіння капусти на розсаду здійснюють, починаючи з кінця лютого і до початку квітня включно, адже все залежить від сорту. Ранню білокачанну капусту садять у кінці лютого і протягом усього березня, цвітну капусту — в кінці березня – на початку квітня. Середньостиглі і пізньостиглі сорти слід садити на початку квітня.

Слід дотримуватися таких строків (з моменту посіву насіння до висадки у відкритий ґрунт):

  • Ранні сорти — 50-60 днів.
  • Середньостиглі сорти — 35-45 днів.
  • Пізньостиглі сорти — 30-40 днів.

Терміни посіву насіння капусти на розсаду повністю залежать від термінів висадки розсади у відкритий ґрунт. Зазвичай дачники висаджують у ґрунт 45-60-денну розсаду ранньої білокачанної капусти. Таким чином, якщо ви припускаєте висаджувати свою розсаду в грядки на початку травня, до посіву насіння треба приступати в середині-початку березня. Слід лише враховувати, що у пізніх сортів капусти розсадний період буває дещо коротшим і становить 35-40 днів.

Сприятливі дні для посадки капусти на розсаду в 2023 році за місячним календарем в лютому: 21, 22, 25, 26 лютого.

Сприятливі дні для посадки капусти на розсаду в 2023 році за місячним календарем в березні: 20, 21, 25, 26 березня.

Сприятливі дні для посадки капусти на розсаду в 2023 році за місячним календарем у квітні: 2, 7, 8, 9, 10 квітня.

Дати в які не можна садити капусту на розсаду за місячним календарем в 2023 році: у  березні не можна садити капусту в період з 1 по 3 числа і з 16 по 18 числа, у квітні — з 15 по 17 числа.

Агротехніка посадки капусти на розсаду — це дуже важлива справа, від якої безпосередньо залежить врожайність. Починати посадку капусти на розсаду слід із вибору насіння. Насіння капусти зберігає свою прорісність протягом 4-5 років. Але для посіву найкраще обирати насіння, яке зберігалося не більше 1-2 років. Воно має дуже гарні сходи. Якщо у вас є сумніви з приводу сходів, то перевірте їх шляхом замочування насіння.

Для посадки капусти необхідно запастися великими ящиками. У них необхідно виконати знизу отвори для дренажу та насипати заздалегідь підготовлений ґрунт. Перед посівом насіння обов’язково добре зволожте ґрунт. Потім довгастим предметом зробіть невеликі отвори завглибшки приблизно 0,5 см. Відстань між ними має бути не менше 2-3 см. Розміщуємо в отвори підготовлене насіння і зверху трохи присипаємо землею. Рясно, але обережно поливаємо теплою водою. Зверху накриваємо плівкою, щоби створити сприятливий вологий мікроклімат.

Ми вже писали про посів розсади квітів та овочів у лютому: що вже можна сіяти й садити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Чорнобильська зона Рубка дерев Екологічні злочини
На території Чорнобильської зони продовжуються рейди: зафіксовано нові факти порушень
2 хв на прочитання13 хвилин тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитаннягодина тому
Пошкодження енергетичної інфраструктури Аварійні відключення електрики
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання3 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання3 години тому
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання6 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання13 годин тому