Догори
Дати відгук

Калиновий сезон наступає: чудодійна ягода від всіх хвороб

Цікаво, що її корисні властивості практично не мають аналогів.

2 хв на прочитання26 Жовтня 2023, 10:55
Поділитись:

Калина – унікальна рослина. Її, ягоди врятують від кашлю, допоможуть від високого тиску, недокрів’я і сотні інших захворювань. Ті, хто вважає за краще лікувати застуду народними засобами, починають цей процес з калинового відвару. Він знижує підвищену температуру, забезпечує організм вітаміном С, який успішно бореться з причиною хвороби: бактеріями або вірусами.

Крім того, калина корисна при гіпертонії, анемії, захворюваннях печінки.

Цікаво, що її корисні властивості практично не мають аналогів. Саме тому калина червона здавна користується популярністю в народній медицині.

Ягоди калини багаті на вітаміни A, E, P, К, а вітаміну С у них більше, ніж у лимоні.

Крім того присутні дубильні речовини, фітонциди, пектини. За кількістю заліза калина стоїть в одному ряду із шипшиною та чорницею.

Органічні кислоти (мурашина, олеїнова і оцтова) надають калиновому соку і ягоді кислий смак.

Крім застудних станів, ягоди калини і її кору застосовують для профілактики та лікування гіповітамінозу, онкологічних захворювань, виведення з організму токсинів, як сечогінний і кровоспинний засіб (кора). Калина добре впливає на роботу печінки, заспокоює нервову систему, нормалізує травлення, зміцнює серцевий м’яз і судини серця, знижує рівень холестерину в крові, нормалізує пульс при аритмії.

Попри величезну користь, калину не рекомендують вживати під час вагітності. Вона може стимулювати скорочення матки, що може призвести до викидня. Крім того, вона сприяє виробленню червоних тілець у крові, надлишок яких може зашкодити плоду.

Не можна вживати калину і мамам-годувальницям через небезпеку виникнення алергічної реакції у малюків до трьох місяців від народження.

Оскільки калина має сечогінні властивості, не варто її вживати людям, які страждають на енурез та хвороби нирок.

Тривале застосування калини може спровокувати утворення тромбів, зниження артеріального тиску, виникнення гіпоксії та ішемії.

Якщо ви прийняли рішення використовувати калину в раціоні, то попередньо проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.