Догори
Дати відгук

Кабмін затвердив порядок проведення «газових аукціонів» для виробників соціально значущих продуктів

Стартова ціна «блакитного палива» має відповідати ціні природного газу власного видобутку

2 хв на прочитання12 Січня 2022, 15:37
Поділитись:

Кабінет Міністрів України затвердив порядок проведення спеціальних торгів природним газом для виробників соціально значущої продукції. Відповідна постанова була прийнята на засіданні Уряду у середу, 12 січня.

Як повідомляє Урядовий портал, документ розроблений Міністерством енергетики України на виконання постанови № 1433 «Про затвердження переліку видів продукції, торгівля якими здійснюється виключно на організованих товарних ринках».

Вона зобов’язує газодобувні компанії реалізувати на біржі 20% газу, видобутого в Україні у період дії карантину. Стартова ціна «блакитного палива» повинна відповідати ціні природного газу власного видобутку (до врахування рентних платежів) та може включати постачальницько-збутову надбавку (постачальницьку винагороду) не більше 24%.

Згідно з постановою, продавець газу зобов’язаний повідомити біржі граничну ціну продажу природного газу, яка буде максимальною для укладання біржової угоди по кожній з заявок не пізніше, ніж за 4 (чотири) години до початку проведення торгової сесії. У випадку невиконання цієї вимоги, стартова ціна продавця буде визначена як гранична.

Цінові ліміти, вище яких не може укладатись угода, будуть встановлені біржею на основі отриманої від продавця інформації.

На спеціальні аукціони будуть допускатися компанії-виробники соціальних продуктів, що входять до списку Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також трейдери, які мають укладені договори з даними компаніями.

Для забезпечення чесної конкуренції, торги відбуватимуться в умовах анонімності (знеособлення) учасників-покупців. Газові аукціони відбуватимуться виключно у робочі дні.

За організаційними складовими торгів та дотриманням порядку процедури слідкуватиме комітет, до якого увійдуть представники від Мінекономіки, Міненерго та Мінагрополітики.

Оголошення про проведення торгів будуть розміщуватись на сайті уповноваженої біржі та міститимуть найменування продавців, стартову ціну, кількість та розміри лотів, крок торгів та умови постачання. Також повідомлення міститимуть інформацію про час та дату проведення торгів, розмір гарантійного внеску та порядок його сплати, порядок та кінцеву дату надання заявок на купівлю та іншу інформацію, що стосується торгів.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Вітчизняні постачальники газу підвищили тарифи на січень

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
Енергоатом Посилення співпраці Атомна галузь
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
Хімічний індустріальний парк Рівне Відновлювальні джерела енергії
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня: діють обмеження споживання на Харківщині та Дніпропетровщині
1 хв на прочитання13 Квітня 2024
Графіки, відключення та пошкодження: ситуація в енергосистемі на 11 квітня
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Зруйновано Трипільську ТЕС - "Центренерго" втратило 100% генерації
1 хв на прочитання11 Квітня 2024