Холодець – одна з традиційних страв, яку часто можна побачити на святкових столах у період новорічно-різдвяних свят. У багатьох сім’ях навіть закріпився свій "фірмовий" рецепт цієї популярної страви.
Проте багато дієтологів таку страву не схвалюють і закликають певні категорії людей відмовитися від споживання холодцю. І для цього є цілком логічні підстави. Адже якщо для одних людей страва принесе багато користі, то для декого вона може бути дуже шкідливою.
Отож, давайте розбиратися, кому шкідливий холодець, а кому він навпаки корисний.
У холодці багато природного колагену, який позитивно впливає на стан шкіри, а також волосся, нігтів та зубів. Тож якщо у вас є з ними проблеми, або ви хочете запобігти їхній появі, то така страва вам у цьому допоможе.
У підлітковому віці організм дуже швидко росте, а сполучна тканина часто за ним не встигає. Вживання холодцю зміцнить сполучну тканину, що сприятиме кращому розвитку в підлітка хрящів, хребта, стінок судин і клапанів серця.
Він допоможе для профілактики розтяжок на шкірі. Проте вживати можна лише негострий холодець і в невеликій кількості.
Люди, які одужують після таких проблем зі здоров’ям, можуть вживати холодець як джерело вітамінів групи B та мінеральних речовин, корисних для тканин і суглобів. Також ця страва допомагає підвищити гемоглобін у крові, покращити апетит та самопочуття, відновити сили.
Через великий вміст жиру ця страва може нашкодити людям, які мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
За наявності таких захворювань краще скоротити споживання холестерину. А холодець якраз належить до страв із великим його вмістом.
3. Тим, хто стежить за вагою
Якщо людина хоче схуднути, то холодець краще не вживати. Або вживати у малих кількостях і в поєднанні зі свіжими овочами.