Догори
Дати відгук

Хворий в масці і з дезінфікованими руками перестає бути джерелом інфекції – лікар

А статистика дуже залежить від того, хто рахує

3 хв на прочитання23 Липня 2020, 16:44
Поділитись:

Останнім часом у соцмережах почала поширюватися думка, що при заявленому базовому індексі репродукції SARS-CoV-2 (від 2,4 до 3,3, тобто без вжиття заходів стримування кожен інфікований може заражати 2-3 людей) ми би всі вже давно перехворіли, особливо якщо врахувати скептичне ставлення більшості українців до запроваджених Кабміном обмежувальних заходів.

Проте лікар-інфекціоніст Юрій Жигарєв нагадує: поширення вірусу – це не лінійний процес, який іде в геометричній прогресії, на нього впливає дуже багато чинників.

«Я особисто знаю людей, які, повернувшись із-за кордону, сіли на самоізоляцію і два тижні практично нікуди не виходили, відповідально поставилися, – розповів він у своєму коментарі GreenPost. – Таких людей багато, не одна-дві. Тому гіпотеза, що всі приїхали інфіковані і почали тут же інфікувати інших, – це, м’яко кажучи, неправда.

Крім того, інфікована людина може не  самоізолюватись, а активно спілкуватися, пересуватися, та якщо вона просто носить маску і дотримується гігієни рук, то практично як джерело інфекції вона перестає існувати. Це 0, а не 2-4-8-16 і так далі.

Знову ж таки, ніхто наразі не може сказати, скільки людей носять (або, навпаки, не носять) маску постійно і скільки серед них інфікованих. Будь-які маніпуляції з цифрами на сьогоднішній день – це просто спекуляція: ти просто висуваєш якусь гіпотезу, хочеш її довести, знаходиш у якихось джерелах потрібні цифри, підставляєш під свою гіпотезу – і воно у тебе працює! А інша людина бере інші цифри і каже: все зовсім не так. Щодня з’являються якісь спекулятивні чи напівспекулятивні теорії».

Інфекціоніст застерігає від надмірної довіри до статистичних даних щодо коронавірусу.

«У нас є брехня, є нахабна брехня, а є статистика, – нагадує він. – Тим більше наша статистика. Тому будь-які цифри – що інфіковано 0,3%, 3% чи 33% – це "середня температура по лікарні". Десь зробили ІФА-дослідження, десь ні. Зробили в одній області, екстраполювали на іншу, вивели якесь середнє значення…»

Юрій Жигарєв переконаний: аби дізнатися, скільки людей у нас було інфіковано цим вірусом, потрібно виконання двох умов. Перша – зробити ІФА-тестування (тобто визначити наявність антитіл) у всього населення – «у 37 чи 45 мільйонів – теж залежить від того, як рахувати…» Друга умова – щоб у нас була ідеальна ситуація, коли антитіла виробляються у 100% інфікованих. Як відомо, наразі цього також нема.

«Жоден науковець не може відповісти на запитання, у якого відсотка виробляються антитіла – йдеться про 10%, 60 чи 90», – говорить Юрій Жигарєв.

Раніше ми розповідали, чи можна захворіти на коронавірус удруге.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.