Ілюзія здорового харчування: як ультраоброблена їжа маскується під звичайну

2 хв на прочитання11 годин тому
Фото: Harvard.edu

Навіть від йогуртів та сирків може бути шкода.

Ультраоброблені продукти (УОП) стали надзвичайно поширеними та становлять приховану загрозу для здоров’я, навіть якщо вони маркуються як поживні. На цю тему провели дослідження нутриціологи Анджеліна Барич та Антея Христофор. Про це нам розповідає The Independent.

Вчені зазначають, що, крім очевидних шкідливих продуктів, як-от чипси чи солодощі, до УОП належать і ті, що вважаються корисними: пакетовані гранола-батончики, спортивні напої та йогурти з фруктовими наповнювачами.

Дослідження, проведене на основі даних понад 6000 канадців, показало, що накопичення УОП в раціоні з часом підвищує ризик серцевих нападів, інсультів та інших серйозних захворювань. Ці продукти можуть підвищувати рівень кров’яного тиску та цукру, навіть у людей, які є худими та активними.

Шкода УОП не обмежується лише калоріями, сіллю, цукром чи жиром. Дослідники стверджують, що вона пов’язана зі способом виробництва цих продуктів та їхніми добавками. Наприклад, добавки, що подовжують термін зберігання, роблять кольори яскравішими та посилюють смак, можуть викликати запальні реакції в організмі. УОП сприймаються тілом як стресори, а не як поживні речовини.

Автори дослідження також наголошують, що виробники УОП часто рекламують їх як замінники здорової їжі, такої як овочі та фрукти. Вони використовують маркетингові гасла, що підкреслюють наявність одного корисного компонента (наприклад, клітковини чи вітаміну D), водночас ігноруючи загальний шкідливий вплив продукту.

Уряд Канади починає впроваджувати зміни у маркування, щоб зобов'язати виробників помітно вказувати на вміст натрію, цукру та насичених жирів. Проте дослідники закликають до більш рішучих заходів, таких як встановлення національних цілей щодо зниження споживання УОП, що вже зробила Франція.

За словами науковців, розуміння того, як ці продукти впливають на організм, є важливим кроком до того, щоб допомогти споживачам робити усвідомлений вибір.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: