Креветки мають вишуканий пікантний смак та чудові дієтичні властивості. Безсумнівний плюс креветок полягає в тому, що готуються вони дуже просто і рекордно швидко. Проте, це зовсім не означає, що просту страву можна зіпсувати. Розкажемо, як приготувати креветки так, щоб вони танули в роті.
Якщо ви не живете поблизу океану, купуйте лише заморожені креветки. Якщо вам в магазині зустрілися охолоджені креветки, знайте: їх просто розморозили. Надавайте перевагу креветкам в панцирі: так простіше помітити, що вони зіпсовані. Якщо ж відчутний аміачний запах, швидше за все, креветки прострочені.
Якщо кинути в окріп не розморожені креветки, температура води знизиться, а м’ясо провариться нерівномірно. Для швидкого розморожування покладіть креветки в миску та поставте під слабкий струмінь холодної води. Не варто розморожувати креветки при кімнатній температурі, ще гірше – у теплій воді: це зіпсує смакові якості креветок.
Обріжте панцир уздовж спинки кухонними ножицями, а потім обережно витягніть чорну кишкову жилку кінчиком ножа або ножиць. Креветки виходять смачніше, якщо варити їх неочищеними.
До того ж якщо ви пересолили воду, панцир захистить м’ясо від надлишку солі. Якщо почистили креветки, голови та панцири можна відварити з сіллю, зеленню та овочами, вийде чудовий бульйон.
Дехто вважає за краще обходитися без спецій, щоб нічим не перебивати ніжний смак морепродукту. Але якщо ви хочете додати м’ясу пряного смаку, покладіть у воду, що закипає, сіль, кріп, гвоздику, запашний перець, лавровий лист, пару зубчиків часнику або шматочок імбиру, половинку лимона.
Набір спецій залежить виключно від ваших уподобань, тому експериментуйте і шукайте власне поєднання. Об’єм води має бути вдвічі більше кількості креветок. Солі – 1 столова ложка на літр води. Для неочищених креветок – 1,5 столової ложки.
Готовність визначити досить просто: прямі креветки ще не готові, скручені у кільце переварені, а у вигляді літери «с» – готові. Не потрібно переварювати креветки, інакше вийде просто несмачна гума.
Коли вода з креветками закипить, а панцири стануть яскраво-рожевими та починають спливати, вимикайте вогонь. Невеликі креветки слід варити не більше 2 хвилин. Великі королівські та тигрові креветки варять 3-7 хвилин в залежності від розміру.
На цьому етапі зазвичай виловлюють гарячі креветки з бульйону, чекають, коли вони охолонуть, та подають на стіл. Але м’ясо остигає не моментально, а продовжує варитися навіть після того, як ви злили гарячу воду. Тому краще висипати щойно зварені креветки в миску з холодною водою та кубиками льоду на 1 хвилину. Потім відкиньте у друшляк та подавайте до столу.