Догори
Дати відгук

Ідеальне приготування креветок: рецепт, тонкощі та секрети

Щоб вони танули в роті.  

3 хв на прочитання26 Грудня 2022, 17:10
Поділитись:

Креветки мають вишуканий пікантний смак та чудові дієтичні властивості. Безсумнівний плюс креветок полягає в тому, що готуються вони дуже просто і рекордно швидко. Проте, це зовсім не означає, що просту страву можна зіпсувати. Розкажемо, як приготувати креветки так, щоб вони танули в роті.  

Свіжі креветки – швидкопсувний продукт

Якщо ви не живете поблизу океану, купуйте лише заморожені креветки. Якщо вам в магазині зустрілися охолоджені креветки, знайте: їх просто розморозили. Надавайте перевагу креветкам в панцирі: так простіше помітити, що вони зіпсовані. Якщо ж відчутний аміачний запах, швидше за все, креветки прострочені.

Правильно розморожуйте креветки перед приготуванням

Якщо кинути в окріп не розморожені креветки, температура води знизиться, а м’ясо провариться нерівномірно. Для швидкого розморожування покладіть креветки в миску та поставте під слабкий струмінь холодної води. Не варто розморожувати креветки при кімнатній температурі, ще гірше – у теплій воді: це зіпсує смакові якості креветок.

Як правильно чистити креветки

Обріжте панцир уздовж спинки кухонними ножицями, а потім обережно витягніть чорну кишкову жилку кінчиком ножа або ножиць. Креветки виходять смачніше, якщо варити їх неочищеними. 

До того ж якщо ви пересолили воду, панцир захистить м’ясо від надлишку солі. Якщо почистили креветки, голови та панцири можна відварити з сіллю, зеленню та овочами, вийде чудовий бульйон.

Сіль та спеції

Дехто вважає за краще обходитися без спецій, щоб нічим не перебивати ніжний смак морепродукту. Але якщо ви хочете додати м’ясу пряного смаку, покладіть у воду, що закипає, сіль, кріп, гвоздику, запашний перець, лавровий лист, пару зубчиків часнику або шматочок імбиру, половинку лимона. 

Набір спецій залежить виключно від ваших уподобань, тому експериментуйте і шукайте власне поєднання. Об’єм води має бути вдвічі більше кількості креветок. Солі – 1 столова ложка на літр води. Для неочищених креветок – 1,5 столової ложки.

Скільки потрібно готувати креветки?

Готовність визначити досить просто: прямі креветки ще не готові, скручені у кільце переварені, а у вигляді літери «с» – готові. Не потрібно переварювати креветки, інакше вийде просто несмачна гума. 

Коли вода з креветками закипить, а панцири стануть яскраво-рожевими та починають спливати, вимикайте вогонь. Невеликі креветки слід варити не більше 2 хвилин. Великі королівські та тигрові креветки варять 3-7 хвилин в залежності від розміру.

Як подавати креветки

На цьому етапі зазвичай виловлюють гарячі креветки з бульйону, чекають, коли вони охолонуть, та подають на стіл. Але м’ясо остигає не моментально, а продовжує варитися навіть після того, як ви злили гарячу воду. Тому краще висипати щойно зварені креветки в миску з холодною водою та кубиками льоду на 1 хвилину. Потім відкиньте у друшляк та подавайте до столу. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання30 хвилин тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання3 години тому
Сьогодні 26 квітня Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання4 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання5 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання6 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання7 годин тому
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання7 годин тому