Зростання вартості пшениці, підвищення цін на цукор, соняшникову олію та інші інгредієнти для виробництва хліба, а також девальвація гривні (на 20%) можуть призвести до подорожчання хліба. Таку думку висловив віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко. Повідомляє agroportal.
За його словами, з початку року вартість пшениці зросла на 40%, з них тільки за вересень — на 25%, що неминуче призводить до зростання цін на борошно, яке становить до 50% від собівартості хліба. Крім того, тільки за останній тиждень на 30% зросли ціни на цукор, з початку року на 50% подорожчала соняшникова олія.
"При цьому ми бачимо, що експорт зерна збільшується, скоріш за все, ми змушені будемо констатувати дефіцит борошна в країні та закуповувати його за кордоном — вироблене з української пшениці, але при цьому втридорога", - зазначив Дученко.
Віцепрезидент ВАП також додав, що не менше, ніж на 20% подорожчали пакування, енергоносії, логістичні послуги. Через девальвацію гривні зросла вартість імпортних комплектуючих для хлібопекарського обладнання.
Безпрецедентні карантинні заходи безпеки, пов'язані з пандемією COVID-19, також призвели до додаткових витрат. Це не тільки дезінфекція або санітарний контроль, це й пакування для всієї продукції та переобладнання ліній для її використання.
"При цьому постачальники не погоджуються на відстрочки платежів і працюють переважно за передоплатою, а для виробників хліба роздрібні мережі виставляють 30-денну відстрочку оплати. Щоб мати можливість виконувати зобов'язання перед постачальниками, клієнтами, своїми співробітниками необхідно шукати нові резерви, але вони теж не нескінченні. Тому потрібно вже найближчим часом готуватися до вкрай непопулярної міри — підвищення цін на хліб. На жаль, стримувати її більш не представляється можливою. Пекарський бізнес не здатний вплинути на формування цін на пшеницю, логістику, енергоносії, які безпосередньо впливають на собівартість хліба", — підкреслив Дученко.
Він також додав, що подорожчання, ймовірно, очікує і хлібобулочні вироби, а також кондитерську групу.
"Ми бачимо безпрецедентне підвищення цін на цукор, яке не має ніякого економічного обґрунтування. Ми вже звернулися до Антимонопольного комітету з вимогою розслідувати можливу монопольну змову на цьому ринку. Адже через необґрунтовано високі ціни, а також через загороджувальні мита на імпорт окремих видів цукру з-за кордону, компанії галузі втрачають закордонні контракти й не можуть виступати джерелом припливу валютних коштів в країну", — сказав Дученко.
Нагадаємо, цукрові заводи України різко підвищили відпускні ціни на цукор.