Догори
Дати відгук

Хірург-онколог розповів чи існує зв'язок між мобільним телефоном та онкологічними захворюваннями

Тримайте телефон подалі від вашої голови (під час сну).

2 хв на прочитання16 Жовтня 2021, 19:11
Поділитись:

Можливий зв'язок між мобільними телефонами і онкологічними захворюваннями - спірне питання. Багаторічні дослідження дають суперечливі результати, стверджує київський лікар, хірург-онколог Олександр Слюсаренко.

Медик говорить, що  існує думка, що злоякісні пухлини головного мозку пов'язані з використанням мобільних телефонів. Результати деяких досліджень припускають збільшення кількості виявлених онкологічних захворювань головного мозку з 1970-х років, а в 1970-ті роки стільникові телефони не використовувалися. З іншого боку, за словами хірурга, важливо відзначити, що незначне збільшення, швидше за все, пов'язано з іншими факторами, такими як розширення доступу до медичної допомоги та поліпшення діагностичної візуалізації.

Також в одному дослідженні протягом 20-ти років спостерігали за понад 420 000 користувачів мобільних телефонів. Вчені не знайшли доказів зв'язку між використанням мобільних телефонів і виникненням пухлин головного мозку, наводить приклад Слюсаренко.

Медик говорить, що після оцінки декількох досліджень про можливість зв'язку між мобільними телефонами і онкологічними захворюваннями головного мозку, члени Міжнародного агентства з вивчення раку (International Agency for Research on Cancer) Всесвітньої організації охорони здоров'я погодилися з тим, що існують обмежені докази того, що випромінювання мобільних телефонів - це канцерогенний агент. В результаті група фахівців класифікувала радіочастотні електромагнітні поля як потенційно канцерогенні для людей. Але часто між використанням людиною нового канцерогенного агента і наглядом за збільшенням захворюваності онкологічними захворюваннями проходить багато років. На даний момент, можливо, пройшло занадто мало часу, щоб встановити цю прямий зв'язок.

Тому сьогодні, як говорить онколог, ніхто не знає, чи здатні мобільні телефони викликати онкологічні захворювання. Хоча довгострокові дослідження тривають, але переконливі докази відсутні. Якщо вас турбує ця можливий зв'язок, подумайте про обмеження використання мобільних телефонів, не ігноруйте гучний зв'язок (динамік) і тримайте телефон подалі від вашої голови (під час сну).

До слова, науковці попереджають про твіндемію: імунітету серед населення фактично немає.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.