Похмілля запускають різні системи організму, щоб забезпечити нам детокс. Печінка активно «руйнує» етиловий спирт, нирки виводять продукти розпаду разом із сечею, частина виходить із потом. Це може виглядати так, начебто почалося самознищення, але насправді це не так. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.
Вона пояснює, що стан алкогольного сп'яніння характеризується тим, що етанол — первинний компонент алкоголю, порушує взаємодію нервових клітин між собою, хоча деталі дії алкоголю на біохімічному рівні залишаються багато в чому неясними.
Дослідження показали, що етанол є стимулятором нервової системи, а не заспокійливим засобом. Зовнішня ейфорія, що супроводжує вживання спиртних напоїв, є виключно функцією дії етанолу, що розгальмовує. Завдяки хорошій розчинності як у воді, так і в жирах етанол може проникати через будь-яку клітинну мембрану.
Коли алкоголь потрапляє в нашу систему кровообігу, він змушує гіпофіз у головному мозку блокувати вироблення вазопресину (також відомого як антидіуретичний гормон). Без цієї хімічної речовини нирки направляють воду безпосередньо в сечовий міхур, а не в організм, який її потребує. Таким чином починається зневоднення організму, яке сприяє сильнішому сп'янінню та відчутному похміллю. При вживанні близько 250 мл алкогольного напою виводить організм від 800 до 1000 мл води. Тобто втрата рідини щодо поглиненої становить 4/1.
Найпереконливіша теорія наразі полягає в тому, що похмілля виникає через накопичення в організмі ацетальдегіду — токсичної сполуки. Коли організм переробляє алкоголь, найпершим побічним продуктом є ацетальдегід, який, за різними оцінками, у 10–30 разів токсичніший за сам алкоголь. У контрольованих дослідженнях було виявлено, що він викликає такі симптоми, як пітливість, гіперемія шкіри, нудота та блювання.
Більше новин читайте на GreenPost.