Догори
Дати відгук

Гроші на будівництво Центру трансплантації кісткового мозку пішли на дороги (ФОТО)

Тисяча квадратних метрів лікарні знаходяться у руїнах, а пацієнти гематологічного відділення їдуть лікуватися за кордон. Якщо пощастить.

3 хв на прочитання11 Липня 2021, 09:10
Фото з допису Юрія Андреєва Фото з допису Юрія Андреєва
Поділитись:

Голова правління Національного руху «За трансплантацію» Юрій Андреєв оприлюднив фото гематологічного відділення КНП КОР «Київський обласний онкологічний диспансер». Він розповів, що тисяча квадратних метрів лікарні знаходяться у руїнах, а пацієнти гематологічного відділення, якщо пощастить, їдуть лікуватися за кордон.

«Один мільярд гривень на будівництво доріг на Київщині, і ні копійки на розвиток медицини. Схоже, що порятунок життів важкохворих – ніщо у порівнянні із піаром на дорогах.

 

Фото з допису Юрія Андреєва

У той же час немає коштів на будівництво першого і єдиного у Київській області Центру трансплантації кісткового мозку — де б пересаджували кістковий мозок від родинного та неродинного донора дорослим громадянам», — написав Юрій Андреєв.

Він розповідає, що рішення про створення такого центру прийняли ще 15 жовтня 2020 р., коли обласна рада виділила 44 млн грн на реконструкцію гематологічного відділення КООД. Проте через бюрократичну процедуру кошти на рахунку КООД опинилися під кінець року.

«Встигли лише зробити демонтаж, обробити грибок, що в’ївся у стіни, частково закупити будівельні матеріали. Коли бюджетний рік закінчився, невикористанні кошти повернулися до обласного бюджету. У 2021 році кошти на добудову Центру ТКМ вже не виділялися. Чи будуть вони виділені – невідомо. На крайній сесії облради при внесені змін до бюджету Київщини, кошти на створення Центру ТКМ не передбачили. «Немає грошей» — сказали у профільному Департаменті КОДА. А от на дороги кошти знайшлися», — розповідає Юрій Андреєв.

Фото з допису Юрія Андреєва

Він додає, що з жовтня 2020 року, коли розпочали проводити реконструкцію відділення, 6 пацієнтів було направлено на лікування за кордон для проведення трансплантації кісткового мозку. Та оскільки час виділення коштів з державного бюджету за програмою лікування за кордоном надто тривалий, 5 пацієнтів померли, бо приїхали на лікування у вкрай важкому стані. Юрій Андреєв застерігає, що така доля чекає й на інших пацієнтів, які могли б жити, якби вчасно отримали медичну допомогу.

Він пояснює, чому для Київщини, та й усієї України, так важливо збудувати Центр ТКМ: наразі в Україні операції з пересадки кісткового мозку для населення віком 18+ не проводять із двох причин – відсутності донорів та стерильних боксів із HEPA-фільтрами. Саме створення стерильних боксів за всіма європейськими нормами передбачається реконструкцією. Лікарі відділення гематології КНП КОР КООД пройшли стажування у Туреччині та США. Благодійний фонд закупив один апарат коагуляції крові для лабораторії онкодиспансеру.

«Були зроблені прорахунки на реконструкцію відділення, тодішній керівник онкодиспансера звертався із листами до всіх нових очільників КОДА. Нарешті, у 2020 році до обласної програми «Здоров’я Київщини» включили пункт реконструкції гематологічного відділення та створення центру ТКМ. Ми думали, що це перемога, що вже за рік, максимум два, здійсниться мрія і наші професійні лікарі будуть рятувати наших громадян у сучасному відділенні. А зараз… ми спостерігаємо, як всі радіють новим дорогам. У той час, як важкохворі помирають без надії на порятунок. Для кого ж ці дороги, якщо не буде кому ними користуватись?» — запитує Юрій Андреєв.

Фото з допису Юрія Андреєва

Також ми розповідали про лікування онкології: які послуги є безкоштовними в Україні.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля та Міжнародний день пам’яті тварин
20 квітня - Всеукраїнський день довкілля
2 хв на прочитання58 хвилин тому
Браконьєр Збитки державі Риболовля
На Одещині викрили браконьєра, який завдав збитки державі на суму більше мільйона гривень
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора