Догори
Дати відгук

Гренландські жінки вимагають від Копенгагена компенсації за примусову контрацепцію

Донедавна гренландські гінекологи знаходили внутрішньоматкові спіралі у жінок, які не підозрювали про їх наявність.

2 хв на прочитання06 Жовтня 2023, 07:27
Гренландія. ФОто: Bernd Hildebrandt / Pixabay Гренландія. ФОто: Bernd Hildebrandt / Pixabay
Поділитись:

Група жінок із Гренландії планує подати до суду на уряд Данії за те, що їх по суті позбавили права мати дітей, встановивши без їхньої згоди контрацептивну спіраль. Про це розповідають Euronews та AFP.

У 1960-х роках Данія намагалася знизити народжуваність на арктичній території, яка колись була її колонією. Група жінок звинуватила королівство у цілеспрямованій стерилізації та зажадала компенсацій.

Деякі з жертв були ще підлітками, коли їм без їхньої згоди встановили внутрішньоматкову спіраль — засіб контрацепції, здатний запобігти вагітності терміном до 10 років.

У понеділок група з 67 жінок, які народилися у Гренландії, передали до Данії запит на отримання компенсації. Кожна вимагає виплати 300 000 датських крон (близько 40 200 євро).

Наприкінці 1960-х років Копенгаген проводив політику контрацепції з метою обмеження народжуваності на арктичній території, яка перебувала під контролем Данії, хоча колоніальний статус було скасовано 1953 року.

У 2009 році Гренландія набула широкої автономії та можливості самостійно розпоряджатися природними ресурсами. Нині і Нуук, і Копенгаген аналізують своє недавнє минуле. Навесні 2022 року серія подкастів датського радіо та телебачення DR була покликана показати суспільству масштаби кампанії з примусової контрацепції.

Комісія, яка веде розслідування цієї травмуючої практики, розпочату торік, опублікує свої висновки 2025-го. Але гренландські жінки мають намір домогтися компенсації якнайшвидше.

«Ми не хочемо чекати на результати розслідування. Ми старіємо — найстарші з нас, у кого внутрішньоматкова спіраль була встановлена в 1960-х роках, народилися в 40-х, їм уже скоро буде 80. Ми хочемо діяти зараз», — заявила AFP психолог Наджа Ліберт, яка ініціювала колективне звернення до влади.

У 1960-1970-і роки близько 4500 представниць народу інуїтів зазнали внутрішньоматкової контрацепції без їхньої згоди та згоди їхньої родини.

За словами Ліберт, багато жінок не знали про те, що носять контрацептив, і донедавна гренландські гінекологи знаходили внутрішньоматкові спіралі у жінок, які не підозрювали про їх наявність.

«Вже на 100 % ясно, що уряд не дотримується закону, порушуючи права людини і допускаючи серйозні зловживання щодо нас», — додала вона.

Ліберт стверджує, що якщо уряд не погодиться на виплати до оголошення результатів розслідування, жінки подадуть позов до суду.

У 2022 році 6 жінок-інуїток вже домоглися вибачень і компенсацій — більш ніж через 70 років після того, як їх розлучили з сім'ями для участі в експерименті щодо «формування данської еліти» на острові.

Ми вже писали про метод контрацепції з ефективністю 100 %: гінеколог розповідає про внутрішньоматкові спіралі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.