- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Готуємо печену картоплю-гармошку з шинкою, покрокова інструкція
Печена картопля-гармошка у фользі – оригінальний рецепт приготування звичайної картоплі з шинкою або беконом. Здавалося б, що може бути простіше картопля із свининою, і як з цих звичайних продуктів приготувати святкову страву? Секрет простий – велика бульба картоплі, смачна шинка або копчена свиняча грудинка, пряні трави – розмарин і орегано, невеликий шматок харчового пергаменту і фольги. Вам також знадобляться дві палички однакової товщини, краще дерев’яні, приміром, китайські палички для їжі.
Вказують інгредієнти з розрахунку на одну людину, якщо готуватимете на велику компанію, то збільшуйте кількість картоплі і інших інгредієнтів на кількість гостей.
Інгредієнти для приготування печеної картоплі-гармошки з шинкою:
- 1 велика картоплина (150 г);
- 45 г жирної шинки;
- 2 г копченої паприки;
- гілочка розмарину;
- щіпка орегано;
- 10 мл маслинової олії extra virgin;
- 15 г твердого вершкового сиру;
- 2 г морської великої солі.
Спосіб приготування печеної картоплі-гармошки з шинкою.
Картоплю чистимо, з одного боку обрізуємо, щоб нижня частина стала плоскою.
Кладемо дві палички на рівну дошку, між ними поміщаємо картоплю плоскою стороною вниз. Беремо гострий ніж, ріжемо строго перпендикулярно поверхні, надрізи робимо з кроком приблизно 5 міліметрів. Ножик прорізатиме картоплю тільки до паличок, нижня частина залишиться цілою, а зверху вийдуть надрізані пелюстки.
Беремо охолоджену жирну шинку, бажано потримати її в морозильній камері приблизно півгодини перед приготуванням. Ріжемо шинку дуже тонко, зрізи завтовшки мають бути не більше двох міліметрів. Вставляємо між скибочками картоплі скибочки шинки – наша картопля починає бути схожою на розкриту гармошку. Беремо невеликий лист вощеного пергаменту, викладаємо картоплю з шинкою, поливаємо маслиновою олією першого холодного віджимання. Далі додаємо приправи і спеції – посипаємо великою морською сіллю, меленою копченою паприкою, орегано і кладемо невелику гілочку розмарину.
Підводимо краї пергаменту, складаємо докупи два широкі краї, потім згортаємо джгутом вузькі краї з боків, як цукерку. Харчову фольгу складаємо в два шари. Завертаємо нашу картопляну “цукерку” щільно у фольгу. Розігріваємо духовку до 190 градусів за Цельсієм. Запікаємо картоплю приблизно 40 хвилин, залежно від розміру, а головне – від товщини бульби. Тим часом нарізуємо твердий вершковий сир тонкими брусками.
Потім дістаємо майже готову картоплю (духовку не вимикаємо), розгортаємо упаковку, кладемо на скибочки картоплі бруски сиру. Ставимо розкритий згорток в розжарену духовку, запікаємо декілька хвилин до золотистого кольору.
Як тільки картопелька зарум’яниться, а на це знадобиться 4-7 хвилин, дістаємо її з духовки і подаємо до столу гарячою. Порада: для приготування декількох порцій відріжте широкий шматок фольги, потім пергаменту, покладіть все відразу на деко, викладіть картоплю-гармошки, упакуйте картоплю спочатку в широкий конверт з пергаменту щільно, потім укрийте все фольгою.
Печена картопля-гармошка з шинкою готова. Смачного!