Догори
Дати відгук

Господар з Хмельниччини вирощує ягоди шовковиці розміром зі сливу (фото)

Крім того, чоловік зібрав найбільшу колекцію сортів дерева у Європі

2 хв на прочитання10 Жовтня 2020, 14:06
Поділитись:

Плодово-ягідний розплідник “Подільська розкіш” що на Хмельниччині знають чи не всі мешканці Кам’янець-Подільського району, а особливо його власника, В’ячеслава Францішка, який має у своєму саду чи не найбільшу у світі колекцію шовковиці. Повідомляє журналу “Овочі та фрукти”.

“Шовковична колекція у мене чи не найбільша у світі, пишаюся нею. Кожного року колекція поповнюється. Є дерева, які коштують по 1000 доларів США за саджанець і більше. Садивний матеріал знаходжу у таких же захоплених цією культурою людей по всьому світу. Надсилають мені живці, буває, саджанці чи насіння. Основою моєї колекції стали сорти Бабаєвої Галини Іванівни, української селекціонерки з м. Мерефа. До речі, саме з виведених нею сортів шовковиці й почалася моя колекція. Потім посадив сорти з Туреччини, США, Англії, Прибалтики, Китаю і навіть з Австралії та Нової Зеландії. Останні підростають у горщиках. У теплу пору року – просто неба, а на зиму ховаю їх у льосі, бо культура південна, теплолюбна, не витримує наших морозів, її треба поступово адаптувати”, – каже В’ячеслав Францішко.

Усі дерева у шовковичному саду віком до 30 років, чоловік їх формую до розмірів два метри заввишки й два метри у діаметрі, для цього застосовую подвійне обрізування.

"Обрізування шовковиці триває ранньої весни та продовжується лише літом. Тоді шовковиця працюватиме не наростання деревини, а на плодоношення, 2х2 метри – найбільш зручний розмір дерева для збирання врожаю”, - ділиться господар.

За словами чоловіка, що нині відчувається зростання попиту на саджанці шовковиці. Особливо цікавить наших українців садивний матеріал виду Morus macroura, плоди якого можуть досягати 25 см у довжину в природних умовах батьківщини цих дерев – у Пакистані, в Україні ж довжина плодів сягає поки що не більше 12 см.

Розповів В’ячеслав Францішко і про ще один різновид шовковиці, який доповнює його колекцію і набуває шаленої популярності на українському ринку. Мова про кудранію, або шовковицю китайську. Зовні вона схожа на полуницю, за що її й називають “полуничним деревом”.

Сортові екземпляри цієї рослини починають активно культивувати садівники-аматори в Україні, хоча у дикорослому вигляді курданія вже 50 років росте на території державного підприємства “Дослідне господарство “Новокаховське”.

Нагадаємо, фермер вирощує унікальні воскові гарбузи, які можуть зберігатися три роки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитанняВчора