Догори
Дати відгук

Головний біль та набряки: 11 ознак, що у вас порушено кровообіг

Причини порушення можуть бути різні

5 хв на прочитання07 Лютого 2023, 13:00
Поділитись:

Кровообіг — один із найважливіших процесів в організмі людини. Кров переносить кисень, необхідний для харчування наших внутрішніх органів. Якщо цей процес зупиниться хоча б на кілька секунд, то все може закінчитися смертю. Крім цього, кров не тільки розносить кисень по тканинах та органах, але й бере участь у виведенні продуктів життєдіяльності клітин, що також дуже важливо для злагодженої роботи організму.

Найголовніший елемент системи кровообігу – це серце, яке забезпечує весь рух крові судинами. У медицині виділяють велике та мале кола кровообігу — вони взаємопов’язані і не можуть існувати один без одного, — розповідає лікар.

Починається рух у малому колі: кров від серця переміщається до легень, проходить через мережу капілярів, збагачується киснем, та був повертається назад. Звідти вона переміщається по всьому організму, роблячи вже велике коло – він починається з аорти та сонних артерій. Сотні невеликих судин, якими пронизані обидва кола, живлять наші органи — печінку, нирки, мозок, травну та сечостатеву системи.

КОЛИ КРОВОТІК ДАЄ ЗБІЙ

Порушення кровообігу – це патологічний стан, при якому погіршується процес передачі кисню та поживних речовин із крові до різних органів та тканин. 

Причини порушення можуть бути різні:

  1. куріння;
  2. малорухливий спосіб життя;
  3. ожиріння;
  4. високий кровяний тиск;
  5. цукровий діабет;
  6. підвищений рівень холестерину;
  7. варикозна хвороба.

Порушення кровообігу може спровокувати і вроджена чи набута тромбофілія. Це означає, що людина схильна до підвищеного тромбоутворення, тому їй обов’язково варто стежити за показниками згортання крові.

Що таке тромбоз і чому тромби такі небезпечні, тепер уже знають практично все завдяки пандемії коронавірусу. Адже це було і є одним із найпоширеніших ускладнень перенесеного ковіда.

Важливо враховувати, що розвиток тромбозу може бути викликаний безліччю захворювань, наприклад:

  • Атеросклероз. Патологія, що супроводжується утворенням у внутрішній оболонці артеріальних судин осередків холестеринових або жирових відкладень. Це зменшує просвіт судини (аж до повної закупорки) та провокує запалення. Атеросклероз може спричинити інсульт або інфаркт.
  • Тромбофілія. У більшості випадків генетично обумовлений стан, який провокує схильність до тромбозу кровоносних судин. Найчастіше люди успадковують від батьків дефекти FV Leiden, F2 протромбіну, порушення функціонування природних антикоагулянтів, які підтримують рідкий стан крові.
  • Антифосфоліпідний синдром (АФС). Для цього мультисистемного захворювання характерний підвищений синтез антитіл до фосфоліпідів. У людини починається ураженням стінок судин, через що порушується природна циркуляція крові. 
  • Варикозна хвороба. Приводить до незворотного розширення вен на тлі неспроможності повноцінного функціонування клапанного апарату. Через варикоз зменшується швидкість руху крові, що провокує запалення та утворення тромбів.

ЩЕ ОДНА ПРИЧИНА ЗБОЮ – В’ЯЗКА КРОВ

– Кровообіг може погіршуватися через недостатньо ефективну роботу серця, спазми судин, або через так звані реологічні властивості крові — у цьому випадку вона стає в’язкою, — пояснює експерт.

Підвищена в’язкість крові призводить до поганої циркуляції, отже, кровообіг різко погіршується. Такі зміни можуть відбуватися при зневодненні організму, коли кров втрачає рідку частину та порушується баланс між рідкою частиною крові та плазмою.

– Такі зміни в організмі можуть провокувати розвиток атеросклерозу, інсультів, інфарктів, а також утворення тромбів. Це дуже небезпечно, адже тромбоз деяких судин може навіть спричинити повну зупинку кровотоку».

НА ЦЕЙ НЕБЕЗПЕЧНИЙ ПАТОЛОГІЧНИЙ ПРОЦЕС МОЖУТЬ ЗАЗНАЧИТИ ТАКІ СИМПТОМИ:

  • у вас з’явився постійний головний біль;
  • стали німіти руки та/або ноги;
  • ви помічаєте, що пам’ять різко погіршилась;
  • у вас почалися проблеми з промовою;
  • ви стали непритомніти;
  • з’явилося відчуття важкості у ногах;
  • ви стали часто і сильно набрякати;
  • ви стали сильно втомлюватися, все буквально валиться з рук. 

– Особливо небезпечним є порушення кровообігу під час вагітності. Це провокує затримку росту та розвитку плоду, загрожує відшаруванням плаценти, – каже акушер-гінеколог.

ТАКОЖ ПОРУШЕННЯ КРОВООБІГУ МОЖУТЬ ВИДАТИ ЩЕ 3 СИМПТОМИ:

  • постійно холодні руки чи ноги,
  • ослаблення пульсації на периферичних артеріях,
  • починає змінюватися зовнішній вигляд нігтьової пластини на руках та/або ногах.

– Іноді такі пацієнти скаржаться, що у них часто чи постійно мерзнуть руки та ноги. Все це говорить про те, що порушена циркуляція на дистальних відділах верхніх та нижніх кінцівок. У важких випадках можуть бути зміни на шкірі, так звані етрофічні виразки — вони з’являються на гомілки. Дехто страждає від флебіту та тромбофлебіту.

Буває й протилежна ситуація, коли у людини діагностують повнокровність. Це надлишковий тиск у судинах, що теж призводить до порушення кровотоку. Такий стан може бути при гіпертонічній хворобі та при ряді захворювань серця.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання3 години тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання4 години тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання6 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання7 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання7 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання8 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання8 годин тому