Печінка відповідає за набагато більше функцій, ніж багато хто може навіть уявити. Вона виконує сотні функцій для тіла, наприклад, очищає від токсинів, допомагає перетравлювати та розщеплювати їжу, регулює кров і допомагає організму підтримувати здоровий рівень згортання крові.
Цей орган має вирішальне значення для вашого здоров’я і тому заслуговує максимальної уваги. Американський фонд печінки наголошує на важливості не лише на здорового харчування та відсутності шкідливих звичок, а й на споживанні великої кількості клітковини для правильного функціонування цього органу.
Дотримання дієти з високим вмістом поживних речовин є ключовим у підтримці здоров’я печінки, але останні дослідження також виявили, що для її здоров’я вкрай важливо обмежити кількість продуктів, які пройшли ультраобробку. Британський медичний журнал пов’язує ультраоброблені харчові продукти (наприклад, фаст-фуд, запакована випічка, газована солодка вода, солодощі), з багатьма проблемами зі здоров’ям, такими як високий кров’яний тиск, високий рівень холестерину та навіть хвороби серця.
Тепер дослідники виявили зв’язок між цими харчовими продуктами та неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП), яка спричинена накопиченням надлишку жиру в печінці. Згідно з Міжнародним епідеміологічним журналом, споживання ультраобробленої їжі пов’язане з підвищеним ризиком НАЖХП.
Однією з причин, чому цю групу продуктів можна пов’язати з жиром у печінці, є той факт, що НАЖХП може бути спричинена надмірною кількістю жиру або занадто великою кількістю тригліцеридів у вашій крові. Тригліцериди можуть підвищуватися через велику кількість рафінованих вуглеводів, насичених жирів і доданий цукор. Усі ці компоненти містяться у високих кількостях у багатьох ультраоброблених продуктах.
В іншому дослідженні, опублікованому в Liver International, було виявлено, що споживання ультраоброблених продуктів підвищує ризик метаболічного синдрому у загалом здорових пацієнтів. А у тих, хто вже мав НАЖХП, ультраоброблені продукти були пов’язані з серйозним захворюванням, викликаним запаленням печінки – неалкогольним стеатогепатитом.
Як харчуватися для здорової печінки
Важливо обмежити споживання ультраоброблених продуктів, але ж яка їжа вважається здоровою для печінки? Багато досліджень показали, що дотримання середземноморської дієти може бути корисним для підтримки здорової печінки. Фактично ця дієта не відповідає первинному значенню слова "дієта" - це більше стиль харчування, адже тут не потрібно жорстко обмежувати себе у виборі продуктів чи рахувати калорії разом з білками, жирами та вуглеводами. Згідно з середземноморським раціоном 60 відсотків меню мають складати фрукти та овочі, 25-30 відсотків – корисні жири та 15 відсотків – білок.
Основою дієти є фрукти, овочі, цільнозернові, бобові, горіхи, насінні, оливкова олія, трави й спеції. Морепродукти та птиця є основними видами м’яса в цьому раціоні, а яйця, вино та молочні продукти можна вживати в помірній кількості.
Одне дослідження, опубліковане в Американському журналі гастроентерології, показало, що суворе дотримання середземноморської дієти було пов’язане зі зниженням ризику НАЖХП. Інше дослідження показало, що такий спосіб харчування може сприяти загальному здоров’ю печінки та служити захисним заходом проти НАЖХП, значно знижуючи ризик для печінки від інших захворювань, таких як ожиріння, діабет 2 типу та хвороби серця.