Догори
Дати відгук

Продаж земель іноземцям: прем'єр назвав умови

Іноземні громадяни або компанії зможуть купувати сільськогосподарські землі в Україні лише в тому випадку, якщо ця ініціатива буде ухвалена переважною більшістю громадян.

2 хв на прочитання06 Березня 2020, 11:03
Pixabay Pixabay
Поділитись:

Іноземні громадяни або компанії зможуть купувати сільськогосподарські землі в Україні лише в тому випадку, якщо ця ініціатива буде ухвалена переважною більшістю громадян.

Про це заявив новий прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі телеканалу "1+1", передає GreenPost.

"Можливість продажу землі іноземцям або іноземним компаніям повинна вирішуватися виключно на всеукраїнському референдумі", - підкреслив він. Також прем'єр зазначив, що українці повинні мати право, а не обов’язок, продавати землю.

Д.Шмигаль додав, що підтримує зняття мораторію на купівлю-продаж сільгоспземлі в Україні.

"Неодноразово говорив, як економіст і переконаний прихильник ринкової економіки, категорично підтримую введення ринку землі. Як тепер уже політик, кажу, що цей ринок повинен бути введений після суспільної дискусії. Кілька сотень поправок повинні бути розглянуті та враховані як вимога суспільства до ринку землі", - сказав прем’єр.

Він визнав, що при цьому існують певні ризики. "Але ринок землі повинен існувати, в іншому випадку ми породжуємо корупцію, зловживання і обкрадаємо наша держава", - резюмував Д.Шмигаль.

GreenPost нагадує, що президент Володимир Зеленський раніше заявив,  що до законопроєкту про ринок землі буде внесена поправка про проведення всеукраїнського референдуму, на якому українці самі вирішать, чи давати іноземцям дозвіл на купівлю сільгоспземель.

Як повідомляв GreenPost, раніше Верховна Рада розглянула 500 правок щодо ринку землі і жодну з них не підтримала.

За підрахунком експертів, вартість земель сільськогосподарського призначення в Україні може зрості до 2500 доларів за 1 га після скасування заборони на купівлю-продаж.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.