Догори
Дати відгук

Фториди в зубних пастах: чи існує користь?

Сьогодні додавання фтору залишається однією з ключових стратегій в стоматології для запобігання карієсу зубів.

5 хв на прочитання23 Червня 2021, 08:45
Фториди в зубних пастах: чи існує користь? Фториди в зубних пастах: чи існує користь?
Поділитись:

Карієс — це захворювання твердих тканин зуба, спричинене дисбалансом мінерального складу, що полягає у демінералізації структури зубів під впливом органічних кислот, утворених в результаті взаємодій каріогенних бактерій в зубних відкладеннях та ферментованих вуглеводах (головним чином цукрів).

На процес карієсу зубів впливають сприйнятливість поверхні зуба, бактеріальний профіль, кількість слини, її властивості та наявність фториду, який зумовлює ремінералізацію каріозних ділянок на ранніх стадіях, знижує розчинність зубної емалі, а також захищає емаль від демінералізації під час впливу кислого рН.

Сьогодні додавання фтору залишається однією з ключових стратегій в стоматології для запобігання карієсу зубів. Існує багато засобів доставки фторидів, наприклад зубні пасти, фторована вода, молоко, гелі, лаки тощо.

Підвищений ризик флюорозу

Проте висловлюється занепокоєння, що зубний флюороз, емалеві дефекти розвиваються у маленьких дітей, які постійно вживають надлишкову кількість фториду в період формування зубів (до 6 років).

Концентрація фториду різноманітна, також використовують різні фтористі сполуки — окремо і в комбінації, включаючи фторид натрію, монофторфосфат натрію, фторид аміну і фторид олова.

Звичайна концентрація фтору в зубній пасті коливається від 1000 до 1500 частин на мільйон (parts per million — ppm). Не існує обмежень щодо мінімальної концентрації фтору, але максимальна концентрація фтору для зубної пасти залежить від регіону проживання, віку пацієнта та інших параметрів.

  1. У Великобританії зубну пасту з фторидом натрію 2800 ppm можна призначати пацієнтам з високим ризиком карієсу віком 10 років і старше, пацієнтам з карієсом, ортодонтичними пристроями, також тим, хто дотримується висококарієсогенної дієти або приймає ліки.
  2. Зубну пасту з вмістом фтору 5000 ppm можна призначати пацієнтам з високим ризиком карієсу віком 16 років і старше, з наявністю або високим ризиком виникнення карієсу коренів, з сухістю в роті, ортодонтичними пристроями, також тим, хто дотримується карієсогенної дієти або приймає медикаменти.

Зубна паста, що містить вищі концентрації фтору, може забезпечити кращий захист від карієсу, але підвищити ризик розвитку флюорозу (дефект емалі, спричинений хронічним споживанням надмірної кількості фтору в період формування зубів). Точна кількість фториду (F), що викликає флюороз, невідома, але запропонований поріг становить від 0,05 до 0,07 мг F/кг маси тіла.

Зубна щітка дитячого розміру, покрита повною смужкою зубної пасти, містить приблизно 0,75–1,0 г зубної пасти, а кожен грам фторованої зубної пасти містить приблизно 1,0 мг фтору; діти віком до 6 років можуть проковтнути приблизно 0,3 г зубної пасти при чищенні зубів (0,3 мг фтору).

 Спеціалістами Кокрейнівського профільного редакційного підрозділу «Кокрейнівська група з питань здоров’я ротової порожнини» (Cochrane Editorial Group: Cochrane Oral Health Group) було проаналізовано наступні бази даних: Кокрейнівський реєстр досліджень здоров’я ротової порожнини (Cochrane Oral Health’s Trials Register), Кокрейнівський центральний реєстр контрольованих досліджень (Cochrane Central Register of Controlled Trials — CENTRAL), MEDLINE Ovid, Embase Ovid до 15 серпня 2018 р. включно. Результати були опубліковані в Кокрейнівській бібліотеці систематичних оглядів (Cochrane Library).

Дослідження ефекту застосування фторованої зубної пасти

Автори включили 96 досліджень, опублікованих у період 1955–2014 рр.

Для молочних зубів у маленьких дітей

Використання зубної пасти з концентрацією фтору 1500 ppm F зменшує каріозне ураження у порівнянні з плацебо (дані середньої достовірності).

 Для постійних зубів дітей і підлітків

Використання зубної пасти з концентрацією фтору від 1000 до 1250 ppm або від 1450 до 1500 ppm надає клінічно значущі переваги щодо прогресування каріозного ураження у порівнянні з нефторованими зубними пастами (дані високої або середньої достовірності відповідно).

Застосування зубної пасти з концентрацією фтору 1450–1500 ppm незначно зменшує приріст каріозного ураження у порівнянні з 1000–1250 ppm (дані середньої достовірності).

Приріст карієсу аналогічний для зубної пасти з концентрацією фтору 1700–2200 ppm і від 2400 до 2800 ppm у порівнянні з 1450–1500 ppm (дані середньої достовірності).

Величина оцінки карієс-профілактичного ефекту зростає зі збільшенням  концентрації фториду.

Побічні ефекти зубної пасти оцінювали лише у невеликій кількості досліджень. Такі ефекти, як пошкодження м’яких тканин і забарвлення зубів, були мінімальними.

Для постійних зубів дорослих

Застосування зубної пасти з концентрацією фтору 1000 або 1100 ppm зменшує прогресування карієсу у порівнянні з нефторованими зубними пастами у дорослих різного віку (дані середньої достовірності).

Доведена карієс-профілактична дія фториду в зубних пастах

Результати Кокрейнівського огляду підтверджують переваги використання фторованої зубної пасти для запобігання карієсу у порівнянні з нефторованими зубними пастами.

 Джерело: aam.com.ua.

До слова, стоматолог розповідає, чи можна пошкодити зуби під час чищення.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.