До Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області надійшло інформаційне повідомлення Системи швидкого реагування харчових продуктів та кормів (RASFF) від 23 грудня 2021 року № 2021.7114 стосовно виявлення афлатоксинів (В1 = 15,7; загальна кількість = 19,9 мкг/кг – ррb) в смажених фісташках у шкарлупі. Про це інформує пресслужба відомства.
Токсини знайшли у фісташках, які експортували з Туреччини
"Попереджаємо операторів ринку про виконання обов’язку, передбаченого частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а саме: негайного вилучення харчового продукту з обігу та письмового інформування компетентного органу про виявлену невідповідність у строк не більше двох робочих днів.
Афлатоксини - це продукти життєдіяльності грибів роду Aspergillus. Ці смертельно небезпечні мікотоксини стійкі до теплової обробки і не чутливі до органічних розчинників. Найнебезпечнішим і поширеним афлатоксином є афлатоксин B1. Афлатоксин В1 є гепатотропною отрутою і вражає передусім печінку.
Нагадаємо, раніше ми писали про Секрети кардіолога: фісташки, як засіб боротьби з гіпертонією