Фермер з Вінницької області Олег Міхеєв вирощує та популяризує квіти для вживання в їжу. За його словами, для цього чудово підходять суцвіття кабачків, гарбузів, красолі та навіть хризантеми.
У красолі «…їстівні листя, бутони, квіти, зелені плоди. І всі вони дещо відрізняються на смак та спосіб використання. Листя, квіти та бутони можна додавати у салати, навіть використовувати у якості головного компоненту. Бутони та зелені плоди маринують на кшталт каперсів. Листя та квіти додають при тушкуванні м'яса», - ділиться досвідом фермер на Facebook-сторінці СтепанівкаVillаge.
Він стверджує, що на смак листя красолі трохи схоже на молоде листя гірчиці, але «значно м'якіше».
«Бутони мають майже той самий смак, але, звісно, відрізняються тестурою, вони ніжніші. А от квіти... Квіти дуже ніжні за текстурою, а на смак в них на тлі м'якою гірчичної гостроти добре відчувається солодкість нектару. Про плоди поки що нічого сказати не можу, бо в нас вони ще не в'язалися», - пише фермер.
Фото: facebook СтепанівкаVillаge
Також він наполегливо рекомендує приглядітись до хризантеми, яка на смак нагадує селеру.
«Не сподівалися, мабуть, почути про хризантему в салаті? А вона дуже смачна! Нагадує селеру. Але, як на мій смак, ніжніша та солодша. До того ж селера, точніше її листя, це скоріше приправа, а хризантему можна використовувати як основу салату», - стверджує він.
В їжу використовують листя, молоді пагони, бутони та суцвіття.
«Проте суцвіття мені не сподобалися текстурою. Вони розсипаються у роті на окремі квітки, чимось нагадуючи кульбабу», - додає фермер.
У вирощувані хризантема невибаглива, стверджує Міхеєв. Перший врожай можна збирати десь через місяць після сівби. Якщо сіяти у декілька прийомів через два-три тижні, то можна мати хризантемний салат всю теплу пору року.