Поживна сочевиця з приємним смаком рідко використовується в нашій домашній кухні. Багато людей не здогадуються про корисні властивості цієї культури.
Сочевиця прекрасно поєднується з м'ясом та іншими овочами, хороша на гарнір і як крупа для супу. Сочевичний суп одночасно легкий і ситний, в ньому зберігаються всі корисні властивості бобових, а смак повністю розкривається.
Любителі м'яса за бажанням можуть покласти в суп ковбаски або зварити його з яловичиною.
Суп з сочевицею і овочами
Інгредієнти:
Сочевиця - 1 стакан.
Оливкова олія - 50 мл.
Цибуля ріпчаста - 1 шт.
Морква - 2 шт.
Часник - 4 зубч.
Кмин мелений - 2 ч. л.
Каррі - 1 ч. л.
Помідор - 600 г.
Лимон - 0,5 шт.
Червоний перець мелений за смаком.
Приготування:
У каструлю налити оливкову олію і розігріти. Цибулю дрібно нарізати, моркву очистити і натерти. Додати цибулю і моркву в каструлю з маслом, обсмажити до золотистого кольору. Додати часник, кмин, порошок каррі, тушкувати кілька хвилин. Потім всипати нарізані кубиком помідори, додати мелений перець, сіль.
Залити овочі літром води і додати сочевицю. Довести до кипіння, трохи зменшити вогонь і залишити суп на півгодини під закритою кришкою. Пару чашок супу подрібнити в блендері і влити назад в каструлю. Додати нарізану зелень, вичавити сік половини лимона. Залишити суп настоятися 10 хвилин і подавати до столу.
Томатний суп з сочевицею
Інгредієнти:
Сочевиця - 1 ст.
Томатний сік - 600 мл.
Морква - 2 шт.
Цибуля ріпчаста - 1 шт.
Часник - 2 зубчики
Солодкий перець - 1 шт.
Оливкова олія - 2 ст. л.
М'ясний бульйон - 1 стакан
Сіль, перець за смаком.
Приготування:
Сочевицю попередньо замочити на 40 хвилин у холодній воді. Потім відварити в підсоленій воді до напівготовності (приблизно 20 хвилин для зеленої і коричневої сочевиці і 10 для червоної). На сковороді обсмажити дрібно нарізану цибулю, додати терту моркву. Обсмажувати кілька хвилин на невеликому вогні. До овочів додати нарізаний кубиками перець, тушкувати ще кілька хвилин.
Овочі всипати в бульйон і довести до кипіння. Всипати в каструлю сочевицю, додати томатний сік і варити 5 хвилин. Вимкнути вогонь і залишити суп настоюватися під закритою кришкою 20 хвилин. Подавати з подрібненою зеленню і сметаною.
Джерело: poradnyk.com.ua.