Догори
Дати відгук

Фахівці розповіли про властивості чистотілу

Чистотіл – це трава з великими жовтими квітами, на зламах стебел яких виступає помаранчевий сік.

4 хв на прочитання28 Липня 2022, 11:47
Поділитись:

Багато хто викорчовують кущі  , навіть не підозрюючи, що знищують цінну лікувальну рослину, що допомагає при лікуванні багатьох хвороб і дефектах шкіри. Сік чистотілу, настої, подрібнена трава чистотілу — все застосовувалося в народній медицині. Але фіторецепти з цієї трави можуть як допомогти, так і нашкодити.

Лікуватися чистотілом без консультації фітотерапевта небезпечно не лише для здоров’я, але і для життя, адже рослина вважається отруйною, тому слід дотримуватися заходів безпеки.

Навіть збирати чистотіл потрібно правильно, зрізуючи траву чистотілу, руки зволожуються соком рослини, тому слід стежити за тим, щоб сік не потрапив в очі. Найкраще задля безпеки використовувати захисні окуляри і рукавички.

Загальні відомості про траву чистотіл

Про цілющі властивості чистотілу люди знали споконвіку. У давнину лікарі відносили чистотіл до рослин, які здатні очищати організм. Залежно від лікувальних властивостей чистотіл придбав, крім своєї основної назви, ще кілька другорядних.

Трава чистотіл проростає в змішаних лісах, по узліссях, чагарниках. У природі цей вид росте в південній частині Європи і в Середземномор’ї, зустрічається також в Північній Америці. Туди його завезли як ліки від бородавок.

Назва з’явилася тому, що рослину почали застосовувати в народній медицині як засіб проти шкірних захворювань – прищів, вугрів, лишаїв, пігментних плям, ластовиння. Також його використовували для виведення бородавок, у зв’язку з чим він придбав назву “бородавник”.

В нинішній час чистотіл застосовують не тільки в нетрадиційній медицині для лікування різних захворювань. У науковій медицині він також придбав велику популярність — все ширше практикується зовнішнє застосування чистотілу.

Мається на увазі не тільки зведення бородавок сирим соком, але і лікування інших шкірних хвороб відваром (чаєм) з чистотілу. Пояснюється це тим, що деякі алкалоїди мають бактерицидну дію. Крім того, рослина містить сапоніни, флавоноїди, трохи ефірної олії, каротиноїди і ферменти.

Корисні властивості чистотілу

За складом чистотілу можна судити про те, що ця рослина має злегка заспокійливу, протиспазматичну (на бронхи, кишечник) і жовчогінну дію. Збудлива дія на судини веде до невеликого підвищення кров’яного тиску. Тому чистотіл застосовують у разі млявої роботи кишечника, хворобах шлунка і застою жовчі.

Своїми лікувальними властивостями трава чистотіл зобов’язана великій кількості отрут (їх понад двадцять) – він вбиває багато видів бактерій.

У народі здавна вважається, що чистотіл допомагає від ста хвороб.

Насамперед, він — відповідно до своєї назви — бореться зі шкірними проблемами — коростою, екземою, фурункульозом, вуграми і грибками різних видів, а також бородавками, кондиломами, поліпами і навіть мозолями. Хворі місця змазують соком чистотілу або приймають ванни з його відваром — до речі, вони не тільки є загальнозміцнювальні, але дуже корисні для дітей, які страждають на алергії і діатез. Чистотіл — чудовий засіб від герпесу. За перших ознак цієї неприємності, коли губи починають свербіти, пекти і поколювати, можна сміливо змащувати їх настоянкою або свіжим соком чистотілу.

Чистотіл також лікує хвороби дихальних шляхів (бронхіальну астму, туберкульоз, кашель, коклюш), шлунково-кишкового тракту (виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, запалення кишківника, рак шлунка, коліт), а також гепатит, ревматизм і проблеми зі щитовидною залозою.

Шкода чистотілу і коли він протипоказаний

Чистотіл може бути небезпечний для людини, тому приймати його всередину потрібно вкрай обережно: те, що в краплі є ліки, в чашці стає отрутою. Тому краще не призначати чистотіл як ліки самим, а довіритися лікарю, та й приймати його все-таки краще під його наглядом. А знизити рівень токсичності допоможуть молочні продукти – молоко, сир, кефір, ряжанка.

Самостійне лікування чистотілом може привести до паралічу центральної нервової системи, судом, посилення слиновиділення і секреції травних соків, підвищення тонусу кишечника і матки.

Будьте обережні, прийом настою чистотілу всередину протипоказаний: вагітним,хворим на хронічну ішемічну хворобу серця (стенокардію, інфаркт міокарда),у разі гіпотонічної хвороби та у разі проносів і підвищеної сонливості.

До слова, лікар розповів, як знизити високий тиск без ліків.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання19 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання19 Квітня 2024
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитання3 години тому
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитання4 години тому
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитання6 годин тому
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитання7 годин тому
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитання8 годин тому
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання10 годин тому