Колба, дикий часник, левурда, ведмежа цибуля. Всі ці різні назви відносяться до однієї рослини – черемші (лат. Allium ursinum), яка є популярною серед споживачів Європи і Азії. Про це пише EastFruit.
Цей трав'янистий багаторічник роду цибулі (Allium) сімейства Амарилісові (Amaryllidaceae) з приходом весни з'являється в якості першої вітамінної зелені в тінистих лісах або уздовж річок і водойм.
Вона доступна не тільки в дикорослому вигляді, але і в якості культурного рослини. Більш того, в дикому вигляді черемшу в багатьох країнах збирати не можна, тому що вона занесена до Червоної Книги зникаючих рослин в Україні, Білорусі, Литві, Латвії, деяких регіонів Росії та інших країн. Тому краще звертати увагу на черемшу культурну.
Черемша вживається в їжу не тільки як продукт, що стимулює апетит, але і як лікувальний засіб завдяки багатій структурної формулою. За всіма параметрами черемшу можна назвати «Суперфуд», який постійно шукають прихильники здорового способу життя в усіх країнах світу.
Черемша багата на рослинний білок, корисними амінокислотами, а також різними вітамінами, важливими для організму як чоловіків, так і жінок. Завдяки високому вмісту вітаміну С – близько 100 мг в 100 г свіжого листя, і фітонцидів (природних антибіотиків), черемша вважається противірусною рослиною.
Рослина також містить: вітаміни групи В і провітамін A (бета-каротин), званий еліксиром молодості і мінеральні солі, що підтримують в організмі кислотно-лужний баланс, нормалізують водно-сольовий обмін, корисні для ендокринної, нервової, травної систем. У черемше є солі кальцію, калію, заліза, йоду, міді, фтору, бору і сірки. У рослині також багато клітковини.
«В Україні черемша переважно є дикоросом, що виростають в лісах, в полях, на присадибних ділянках. При цьому насіння садової черемші можна легально купити і посадити у себе на ділянці. Сезон черемші досить короткий. У дикому вигляді в центральних і північних регіонах України черемша виростає в другій половині квітня-початку травня. В їжу черемша вживається як в свіжому вигляді, так і використовується в різних салатах, супах і овочевих стравах. У країнах Скандинавії з черемшею запікають овочі. Крім того, черемша – це хороший консервант - в сушеному або розтертому з сіллю вигляді нею посипають м'ясо, щоб воно зберігалося довше. Черемша пахне ніжним часником, тому ідеально підходить в якості добавки до салатів, супів або песто. При обсмажуванні вона втрачає велику частину гостроти, але аромат її тільки посилюється. А гостра закуска з черемші в томатах прекрасно доповнює смак будь-якого м'ясної страви або гарніру. Пікантний смак має і маринована черемша», - каже Катерина Звєрєва, міжнародний консультант Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН ФАО.
Нагадаємо, що в Україні змінився клімат й українці можуть вирощувати екзотичні кассабанани.