Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Енерго
  • АЕС
  • «Енергоатом» і будівництво сховища ядерних відходів: сотні мільйонів підуть підряднику без досвіду

«Енергоатом» і будівництво сховища ядерних відходів: сотні мільйонів підуть підряднику без досвіду

«Енергоатом» таємно дав 422 мільйони гривень на будівництво фірмі «БК КБР».

2 хв на прочитання29 Грудня 2020, 12:38
Поділитись:

Дивні справи відбуваються в «Енергоатомі». Попри гучні заяви керівництва підприємства про те, що «Енергоатом» у наступному році не планує вивезення відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) з атомних електростанцій України на переробку та тимчасове зберігання до радіохімічних підприємств РФ, у ЗМІ з'явилася досить бентежна інформація про угоду щодо будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів.

Йдеться про про будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР АЕС України  за  421,81 мільйон гривень. Як пише  hmarochos,  дев’ятого грудня «Енергоатом» уклав угоду про це  з ТОВ «БК КБР».   

«До кінця травня 2021 року підрядник повинен поставити і змонтувати систему фізичного захисту, систему зв’язку, автоматизовану систему контролю та керування ЦСВЯП, а також виконати пусконалагоджувальні роботи. Закупівлю провели без тендеру, хоча така вартість вимагає проведення відкритих торгів у «Прозорро» зі щонайменше двома учасниками», —  ідеться у матеріалі.

Зазначається, що ймовірно, «Енергоатом» використав виняток у законі щодо товарів, робіт і послуг, закупівля яких становить держтаємницю або які потребують спеціальних заходів безпеки. 

Видання повідомляє, що раніше відкриті торги на 655,81 мільйон гривень двічі скасовували через нестачу допущених учасників. Переговорну процедуру на 131,09 мільйонів гривень зі старим генпідрядником ТОВ «БК «Укрбудмонтаж» із групи Максима Микитася скасували за рішенням АМКУ за скаргами інших фірм. На той час «БК «Укрбудмонтаж» був оштрафований АМКУ за тендерну змову та відсторонений від відкритих торгів на три роки і фігурував у кримінальному провадженні СБУ.

Відомо, що створена в 2016 році фірма «БК КБР» належить Дмитру Нестеруку з Києва. Він також є співвласником столичного ТОВ «Біврест». Звіт про укладену угоду теж не опубліковано.

Усього з 2017 року підрядник отримав через «Прозорро» замовлень на суму 525,85 мільйонів гривень. Найбільший підряд на 115 мільйонів гривень був на реконструкцію хірургічного корпусу ДНУ «Центр інноваційних медичних технологій НАН України» в Києві за завищеними цінами. Решта значних підрядів фірми були отримані від офісу київського управління Державного бюро розслідувань, Державної фіскальної служби, Центру обслуговування підрозділів Міністерства внутрішніх справ України, Верховного суду України.

Відомо, НАЗК вимагає від «Енергоатому» провести розслідування через низку порушень.

Нагадаємо, раніше експерт заявив, що «Енергоатом» має мільярдні збитки через непрофесійність і розкрадання коштів керівництвом.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання24 Квітня 2024
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Виробництво біометану має потенціал потужного росту
Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
2 хв на прочитання22 Квітня 2024
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024