Догори
Дати відгук

Еліксир молодості з українського лісу: названо гриби, що призупиняють процеси старіння

Секрет полягає у двох потужних антиоксидантах — ерготіонеїні та глутатіоні.

2 хв на прочитання12 Червня 2025, 09:44
Фото: freepik Фото: freepik
Поділитись:

Експерти в галузі здорового харчування назвали доступний та смачний продукт, який може стати справжнім еліксиром молодості – білі гриби. Вони містять унікальний набір мікроелементів, що захищають організм від передчасного старіння та розвитку нейродегенеративних захворювань. Про це пише ресурс «РБК-Україна».

Чому білі гриби корисні для молодості?

Науковці з'ясували, що білі гриби мають унікальні властивості, які гальмують процеси старіння на клітинному рівні. Секрет полягає у двох потужних антиоксидантах — ерготіонеїні та глутатіоні. Ці сполуки захищають клітини організму від руйнівної дії вільних радикалів, які провокують появу зморшок, зношування внутрішніх органів та сприяють розвитку хронічних недуг.

Основні переваги білих грибів:

  1. Найвищий вміст антиоксидантів. Дослідження доводять, що концентрація ерготіонеїну та глутатіону в білих грибах є однією з найвищих серед усіх харчових продуктів, навіть у порівнянні з розрекламованими суперфудами. Регулярне вживання допомагає зменшити окислювальний стрес в організмі.
  2. Підтримка роботи мозку. Ерготіонеїн позитивно впливає на стан нервової системи. Вважається, що він здатний сповільнювати погіршення когнітивних функцій та знижувати ризик розвитку таких вікових захворювань, як хвороби Альцгеймера та Паркінсона.
  3. Протизапальний ефект. Хронічне запалення є одним із головних чинників старіння. Активні речовини в білих грибах мають сильну протизапальну дію, що може зменшити ризик серцево-судинних захворювань та полегшити стан при артриті.
  4. Зміцнення імунітету. Білі гриби є джерелом вітамінів групи В, селену, міді та клітковини. Ця комбінація ідеально підходить для підтримки імунної системи, забезпечення організму енергією та витривалістю.
  5. Доступність. На відміну від дорогих біодобавок, білі гриби можна легко знайти свіжими, сушеними чи замороженими. Важливо, що вони зберігають свої корисні властивості практично в будь-якому вигляді.

Як найкраще вживати білі гриби?

Цей продукт є універсальним і чудово доповнить будь-яку страву. Білі гриби можна смажити з цибулею та часником як самостійну страву, додавати до супів, рагу, пасти та омлетів, а також готувати на їх основі ароматні ризото чи соуси.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Ціни на молоду картоплю в Україні
Ціни на молоду картоплю падають, але вона все одно на 30% дорожча за торішню
1 хв на прочитанняВчора
Любовний гороскоп на 30 червня 2025 року
Коли серце просить ніжності: любовний гороскоп на 30 червня для всіх знаків зодіаку
2 хв на прочитанняВчора
На Волині батька засудили до 8 років в'язниці за доведення сина до самогубства
На Волині батька засудили до 8 років в'язниці за самогубство 13-річного сина
1 хв на прочитанняВчора
Україна залучає європейських інвесторів до розвитку децентралізованої енергетики
Міненерго залучає італійських інвесторів до розбудови децентралізованої генерації
1 хв на прочитанняВчора
БЕБ завершило розслідування щодо функціонерів УПЦ, які торгували вином
1 хв на прочитанняВчора
Покинуте місто в Італії: чому Крако став примарою і як він виглядає сьогодні
2 хв на прочитанняВчора
Податковий спір на 3,7 млрд грн: Верховний Суд вдруге став на бік держави у справі Південного ГЗК
2 хв на прочитанняВчора
Яскравий дует і ніжний акцент: куточок краси у вашому саду без зайвого клопоту
3 хв на прочитанняВчора