Догори
Дати відгук

Електронні відходи: щороку викидається щонайменше 22 млн тонн матеріалів, що містять свинець, ртуть, кадмій і хром

Кількість ВЕЕО зростає в п’ять разів швидше, ніж їх переробка.

4 хв на прочитання23 Травня 2024, 14:45
 Електронні відходи Глобальний виклик для людства і планети Електронні відходи Глобальний виклик для людства і планети
Поділитись:

Сміттєве «цунамі» електронних відходів — це результат шаленого споживчого попиту на різні гаджети та іншу електроніку. Термін їх використання досить короткий, оскільки технології швидко змінюються, а ремонт виробниками у більшості випадків не передбачається. Планове застарівання техніки (навмисне створення товару так, щоб він через певний час став немодним чи непридатним до використання) – давно доведений факт. Очікується, що у 2030 році за рік утвориться  аж 82 млн тонн, тобто, на 33% більше, ніж у 2022 році, ідеться у повідомленні Міндовкілля.

До таких відходів належать мобільні телефони, холодильники, чайники, телевізори, електронні сигарети, іграшки, спортивні гаджети тощо. 

Відходи електронного та електричного обладнання стають все більш значущою екологічною проблемою в усьому світі. У 2022 році було утворено 62 млн т електронних відходів, які можуть заповнити 155 мільйонів 40-тонних вантажівок. Якщо їх поставити в один ряд, цього буде  достатньо, щоб обігнути екватор.  

Основна проблема в тому, що кількість ВЕЕО зростає в п’ять разів швидше, ніж їх переробка. Лише менше чверті (22,3%) електронних відходів було зареєстровано як належно зібрані та перероблені у 2022 році.

Усі вони містять цінні невідновлювані ресурси. Але екологічно безпечна переробка викинутої електроніки — складна й дорога справа. Тому щороку на смітниках опиняється щонайменше 330 тонн золота — це 11% від світового річного видобутку цього металу. 

«У тонні мобільних телефонів золота у 100 разів більше, ніж у тонні золотої руди», — зазначає Рюдігер Куер, директор програми ООН зі стійкого розвитку.

Окрім золота, сотні тонн срібла, міді та інших цінних компонентів також потрапляють на звалища. Серед них і рідкоземельні метали: поки що завдяки переробці вдається вилучати лише 1% таких елементів. 

За даними звіту Світового економічного форуму за 2022 рік, глобальна вартість електронного сміття становить 70 млрд доларів, що перевищує ВВП багатьох країн. А на сміттєзвалища викинули корисних елементів на суму орієнтовно 62 млрд дол.  

За підрахунками Global E-waste Monitor, покращення управління електронними відходами може дати глобальний чистий прибуток (тобто з урахуванням вартості переробки) близько 38 млрд. дол США.  Це могло б стати значним  економічним ресурсом наприклад для вирішення проблем зміни клімату та забруднення довкілля.

Екологічні виклики

Але разом з цінними матеріалами на смітниках опиняються і мільйони тонн токсичних речовин: щороку викидається щонайменше 22 млн тонн матеріалів, що містять свинець, ртуть, кадмій і хром. Вони забруднюють  довкілля і становлять серйозну загрозу для здоров’я людей.

Наприклад, свинець використовується в друкованих платах, ртуть – у ртутних лампах, кадмій – у деяких батареях, а бромовані антипірени застосовуються для зменшення горючості пластикових деталей. Ці речовини при неправильному поводженні можуть проникати в ґрунт та водоносні горизонти, забруднюючи їх. 

Ефективне управління електронними відходами має ключове  значення для зменшення екологічного впливу та економічних втрат від цього швидкозростаючого глобального виклику. Міндовкілля розробило проєкт Закону «Про електричне та електронне обладнання та відходи електричного та електронного обладнання», який зараз знаходиться на фінальній стадії громадського обговорення. Його ухвалення дозволить Україні, нарешті, навести лад у сфері електронних відходів.  

Світова статистика щодо ВЕЕО

  • 22,3%: офіційно підтверджені показники збору і переробки електронних відходів у Європі.
  • <1%: офіційно перероблені електронні відходи в африканських країнах.
  • ~50% (30 млн т): електронні відходи, що утворюються в азійських країнах, багато з яких не мають чіткого законодавства чи цілей з переробки.
  • 17,6 кг: утворюється електронних відходів на душу населення в Європі. За нею слідують Океанія (16,1 кг) та Америка (14,1 кг). У цих регіонах також спостерігаються найвищі документально підтверджені показники збору і переробки на душу населення (7,5 кг у Європі, 6,7 кг в Океанії та 4,2 кг у Північній і Південній Америці).
  • 33% (20,4 млн т): частка електронних відходів, що складається з невеликих пристроїв (наприклад, іграшок, мікрохвильових печей, пилососів, електронних сигарет), з яких лише 12% переробляються.
  • 4,6 млн т: електронні відходи у категорії невеликого ІТ- та телекомунікаційного обладнання (наприклад, ноутбуки, мобільні телефони, GPS-пристрої, маршрутизатори).  З них лише 22% зібрані і перероблені.
  • 24 млн т: очікувана маса знятих з експлуатації фотоелектричних панелей у 2030 році, що в чотири рази більше ніж 600 тисяч тонн у 2022 році.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.