Догори
Дати відгук

Електронні цигарки провокують передчасне старіння: правда чи міф

Чим більше в організм проникає нікотину, тим вищий ризик різних захворювань.

2 хв на прочитання10 Серпня 2023, 10:55
Поділитись:

Останніми роками електронні сигарети набирають популярності. Чому? Тому що існує поширена думка, що випарники безпечніші за звичайні цигарки. Крім того, електронні сигарети мають приємні смаки, від них немає неприємного запаху, а значить — вони кращі. Але чи це так? Розповідаємо, чому електронні сигарети не менші (а в деяких випадках навіть більше) небезпечні звичайних цигарок.

Почнемо з того, що електронні сигарети містять нікотин, причому найчастіше навіть більше, ніж звичайні. Нікотин – наркотична речовина, яка викликає залежність.

Чим більше в організм проникає нікотину, тим вищий ризик різних захворювань — від атеросклерозу до серцевої недостатності. Його вдихання за допомогою електронних пристроїв призводить до ще більш серйозних негативних наслідків, ніж при звичайному тютюнопалінні: в першу чергу до значно швидшого виникнення залежності, а також до серцево-судинних захворювань, безпліддя, когнітивних розладів, злоякісних новоутворень і багатьох не менш серйозних проблем .

При палінні звичайних цигарок в організм потрапляє чадний газ. Для організму людини чадний газ – найсильніша отрута. Він проникає з легенів у кровоносну систему, де поєднується з гемоглобіном. У результаті кров втрачає здатність переносити та доставляти тканинам кисень, і організм дуже швидко починає відчувати його дефіцит.

Саме тому електронні сигарети вважаються «кориснішими» тільки тому, що при їх використанні немає горіння, а отже — немає шкоди від чадного газу.

Однак, в рідині для електронних сигарет додають спеціальні речовини-випарники – гліцерин, пропіленгліколь, олійний розчин вітаміну E та інші добавки. При нагріванні ці речовини повинні випаровуватися, проте частково потрапляють у легені як краплі і осідають там. Осілі в легенях краплі випарників, утворюють на внутрішній поверхні легень олійну плівку. Коли краплі олії проникають у легені, організм розпізнає їх як сторонній об’єкт і видає імунну відповідь, що запускає запальні реакції.

Серед найменш небезпечних наслідків — уповільнення вироблення колагену, а отже, і передчасне старіння. Крім того, хронічне запалення підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, які залишаються найпоширенішою у світі причиною смерті.

Спочатку вейпи та електронні випарники з’явилися на ринку, як більш безпечна заміна цигарок для тих, кому складно відмовитися від шкідливої ​​звички. У результаті вони стали популярною розвагою серед мільйонів людей, які не готові курити звичайні цигарки, а значить — у рази підвищилася кількість залежних від паління.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Поради дієтолога Продукти для схуднення Фітнес
Завжди мають бути в холодильнику: дієтолог назвала п'ять продуктів для схуднення
2 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
В індійських прянощах знайшли отруту — їх могли постачати по всьому світу
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення: URB/SWNS
На території Об'єднаних Арабських Еміратів з'явиться перший у світі оздоровчий острів
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенероване ШІ
Протестувальники в Парижі вимагають припинити очищення міста від саморобних таборів перед Олімпіадою
1 хв на прочитання8 годин тому
Ці ознаки інсульту можуть попередити про загрозу життю: ніколи не ігноруйте їх
2 хв на прочитання9 годин тому
У Німеччині команда зіграла у футбол голяка, протестуючи проти комерціалізації цього виду спорту (ФОТО)
1 хв на прочитання14 годин тому
На Одещині відкрили дзеркальний туалет - "мільйонер"
1 хв на прочитанняВчора
Страсна п'ятниця: до чого варто прислухатися, а чого робити зась
2 хв на прочитанняВчора