Догори
Дати відгук

Експерт розповів, як говорити з підлітками про наркотики

І як правильно казати наркотикам «ні»

2 хв на прочитання30 Вересня 2020, 10:45
Поділитись:

У своєму інтерв’ю GreenPost керівник напряму політики та комунікації БО «Світло надії» Сергій Жук,  сказав, що сучасні підлітки дуже обізнані в питаннях наркотиків. Принаймні назву та дію кожної речовини вони знають.

«Ця інформація відкрита – зайди в інтернет і побачиш що хоч, – говорить він. – Інша справа, що більшість підлітків деякі моделі поведінки не сприймають як ризикові. Це властиво підліткам – і ми теж такими були: вважали, що десь на будівництві стрибати з третього поверху у купу з піском – це нормально».

Якщо є можливість, Сергій Жук влаштовує маленькі тренінги, на яких підлітки вчаться буквально казати наркотикам «ні».

«На жаль, ні батьки, ні школа – це наша провина, дорослих – не вчать дітей правильно говорити слово "ні", щоб воно справді звучало як "ні"»,
Сергій Жук

На думку експерта, для цього треба дивитися співрозмовникові в обличчя, відповідь повинна починатися зі слова «ні», далі «не буду, тому що» і в ідеалі закінчуватись альтернативою. «Наприклад: "Ні, пацани, я з вами, напевно, нюхати не буду – краще ходімо на дискотеку"», – вчить Сергій Жук.

З підлітками дуже ефективна інтерактивна форма навчання. Наприклад, їм пропонують розіграти сценку: хтось приніс якийсь легкий наркотик, відмовтеся від цього. Вони самі вибирають, хто пропонуватиме і хто відмовлятиметься. Учасники сценки програють ситуацію у так званому режимі акваріуму – решта дивляться й потім коментують: які були помилки тощо. Сергій Жук розповідає про підлітковий центр Lighthouse:

«Найцікавіше, що там хлопці, які мають досвід вживання, тусуються з хлопцями, які ніколи не вживали. У нас були такі ризики, скільки списів зламали – що ті навчать цих чогось поганого. Нічого подібного! Вийшло навпаки».

Також ми розповідали, що наркотики нового покоління небезпечніші за «олдскульні» – експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost